Ciąg
Wazyl: Ostatnio wpadło mi w ręce zadanie i stanąłem.
Podpowiedź poproszę:
Podaj zależność między a i b aby równanie x4+ax2+b=0 miało cztery pierwiastki tworzące ciąg
arytmetyczny.
I jeszcze jedno:
Wyznacz wyraz ogólny ciągu:
15, 1155, 111555, 11115555 ....
8 maj 14:47
zawodus: W pierwszym podstawienie x
2=t
Pierwiastki są szczególnej postaci

Drugie to zwykła zagadka, zadanie nie maturalne
8 maj 14:52
Wazyl: Nie jestem maturzystą.
Co do 1) podstawiłem.
a2−4c>0
a<0
b>0
−√t1 ; −√t2 ; √t1 : √t2 i kombinacje tego ustawienia.
8 maj 14:59
Godzio:
Bez myślenia mam taki sposób na pierwsze:
x1 = x2 + r = x3 + 2r = x4 + 3r
No to niech
x1 = c − r
x2 = c
x3 = c + r
x4 = c + 2r
Zapisujemy postać iloczynową:
(x − c + r)(x − c)(x − c − r)(x − c − 2r)
Po wymnożeniu:
x4 − x3(2r + 4c) + x2(−r2 + 6cr + 6c2) + x(2r3+2cr2 − 6c2r − 4c3) +
+ c4 + 2c3r − c2r2 − 2cr3
Przyrównujemy współczynniki
2r + 4c = 0 ⇒ r = −2c
2r3+2cr2 − 6c2r − 4c3 = 0 ⇒ −16c3 + 8c2 + 12c3 − 4c3 = 0
⇒ − 8c3 + 8c2 = 0 ⇒ −8c2(c − 1) = 0 ⇒ c = 0 lub c = 1
Zatem r = 0 lub r = −2
(c,r) = (0,0) wtedy a = b = 0
(c,r) = (1,−2) i trzeba policzyć co się dzieje
8 maj 15:01
Trivial:
Drugie zadanko jest trywialne jak zawsze.

Trzeba jedynie rozłożyć je na:
15 = 1*10 + 5 = 1(10
1 + 5)
1155 = 11*10
2 + 55 = 11*(10
2 + 5)
111555 = 111*10
3 + 555 = 111*(10
3 + 5)
...
| | 10n−1 | |
Z kolei 11...1 da się zapisać jako 100 + 101 + 102 + ... + 10n−1 = |
| |
| | 9 | |
Wzór ogólny będzie zatem:
8 maj 15:09
zawodus: No i już nie piszę sposobu na pierwsze,
Godzin mnie ubiegł
8 maj 15:12
Godzio:
15 = 10 + 5
1155 = 1100 + 55
111555 = 111000 + 555
11115555 = 11110000 + 5555
No to mamy sumę dwóch ciągów, spróbujmy znaleźć ich wzory
a
1 = 10
a
2 = 1100
a
3 = 111000
a
2 = 10
3 + 10a
1
a
3 = 10
5 + 10a
2
a
4 = 10
7 + 10a
3
a
n+1 = 10
2n + 1 + 10a
n
Wzór rekurencyjny, trzeb go rozwiązać, a metod na to jest wiele

b
1 = 5
b
2 = 55 = 50 + 5
b
3 = 555 = 500 + 55
b
4 = 5555 = 5000 + 555
b
n+1 = 5 * 10
n + b
n
To samo jak wyżej. Znając wzór tych dwóch ciągów znasz wzór na ciąg ogólny wyjściowego ciągu.
8 maj 15:12
zawodus: Przepraszam
Godzio
8 maj 15:12
Godzio:
O
Trivial podał znacznie lepszy sposób
8 maj 15:13
Trivial: 
Jak tam programowanie
Godzio? Zarzuciłeś? (:
8 maj 15:14
Godzio:
Nie nie

Teraz programuje programy na uczelnie broń boże nie zarzucam
8 maj 15:24
muflon: Wazyl Ty nie na maturze
8 maj 15:27
Wazyl: Nie muflon nie jestem maturzystą.
8 maj 15:31
Wazyl: Mam jeszcze pytanko. Zadanie doprowadziłem do postaci:
Treść oczywiście brzmi znaleźć wielomian który dla każdej liczby R .... :
(*) P(xy)=P(x)*P(y)
Z tej postaci wnioskowałem że jeżeli jest to wielomian stały to : P(x)=0 v P(x)=1
W rozwiązaniu pokazali jednak że:
P(0)=P(x)P(0) ⇒ P(x)=1
Czyli nie mogę wnioskować z (*). Moje pytanie dlaczego? I kiedy mam brać pod uwagę że wielomian
jest stały czy nie?
8 maj 15:41
Trivial: A dlaczego niby stały? Np. P(x) = x spełnia ten warunek.
8 maj 16:05
Trivial: A z rozwiązania wcale nie wynika jednoznacznie że P(x) = 1. Jest też drugie rozwiązanie: P(0) =
0.
8 maj 16:07
Wazyl: Trivial nie zrozumiałeś mnie. polecenie brzmi wyznaczyć wszystkie Wielomiany
spełniające to równanie.
Odpowiedź do zadania napisali : W(x)=xn v W(x)=1
Ja się pytam (*). Czy z tej postaci moge szukać wielomianów stałych które spełniają to
równanie?
A jeżeli nie to czemu? Chyba że coś mylę ale wydaje mi się że jeżeli W(x)=0 to równanie też
jest spełnione.
8 maj 16:30
Trivial: Możesz − przecież takie jest polecenie. Ale P(x) = 0 również działa, więc ta odpowiedź jest
trochę nie bardzo.
8 maj 16:33
Wazyl: Ok. Zadanie jest z "Zadania z Olimpiad z całego Świata" Pawłowskiego.
Więc mam pytanie. Ogólne:
Jeżeli mam równanie funkcyjne np postaci:
f(x)=f(2x)−2 lub f(x)−f(x+2)=f(x+1) czy jakiekolwiek inne mogę najpierw rozwiązać równanie:
x=x−2 lub x−x=x i wnioskować z tego że są lub nie ma wielomianów stałych spełniających
równanie?
8 maj 16:42
Trivial: W tym drugim przypadku rozwiązanie istnieje (c = 0). Ale tak, można sprawdzić f(x) = c i
zobaczyć czy istnieje.
8 maj 16:45
Wazyl: Dzięki. Jest jakiś inny sposób rozwiązywania tych konkursowych równań oprócz podstawiania? Czy
każdy trzeba kombinować po swojemu?
8 maj 16:48
Trivial: Zadanka tego typu często wymagają jakiś sprytnych podstawień albo zauważania czegoś. Ogólnej
metody raczej nie ma.
8 maj 16:52