proszę o szybką pomoc! z góry serdecznie dziękuję :)
Gabi: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x4+(m+1)x2+m2+6m+9=0 ma 2 różne rozwiązania?
trzeba podstawić x2=t, wiem, ale coś jednak mi nie wychodzi...
8 maj 14:37
Gabi: jakie założenia? czy wystarczy tylko Δ=0? czy jeszcze jakieś są potrzebne?
8 maj 14:40
J: Po podstawieniu musisz załozyc,że równanie ma 2 rozwiąznia różnych znaków
8 maj 14:41
jakubs: Może najpierw rozwiąż jedno zadanie, a nie dodawaj dwa, bo są bardzo podobne i jak zrozumiesz
jedno to drugie pójdzie bez problemu.
8 maj 14:42
Gabi: tamto rozumiem, tylko coś pokręciłam z przedziałami, a tutaj nie wiem nawet założeń, dlatego o
nie pytam
8 maj 14:45
jakubs: Założenia będą te same

Δ>0
x
2=t
t
1*t
2>0
t
1+t
2>0
8 maj 14:47
zawodus: Równanie z t ma
jedno rozwiązanie dodatnie
Dawna rozwiązania przeciwnych znaków
Teraz odpowiednie warunki daj
8 maj 14:47
zawodus: Jakubs nie wprowadzaj koleżanki w błąd
8 maj 14:49
Marcin: t2+(m+1)t+m2+6m+9=0
Iloczyn dwóch pierwiastków nie moze być dodatni, bo w takim przypadku oba są albo dodatnie,
albo ujemne.
8 maj 14:50
Gabi: okej, spróbuję z takimi założeniami
8 maj 14:50
Gabi: czyli jak w końcu chłopaki, jakie mają być założenia?
8 maj 14:52
Marcin:
t
1*t
2<0
Δ>0
Jak nie, to mnie poprawcie
8 maj 14:54
jakubs: Coś mi się w głowie miesza przed ta jutrzejsza matura ..
Soory
8 maj 14:56
zawodus: Marcin zbierz wszystkie warunki i ładnie napisz
8 maj 15:00
Marcin:
x2=t
t2+(m+1)t+m2+6m+9=0
Pierwiastki muszą być różnych znaków, więc
t1*t2<0
Δ>0
Coś jeszcze?
8 maj 15:03
jakubs: Nie trzeba brać pod uwagę kiedy Δ=0 i t0>0 ?
8 maj 15:05
Gabi: własnie wydaje mi się, że trzeba brać to też pod uwagę
8 maj 18:32