wszystko wyszło mi ładne, ale coś z przedziałem pokręciłam, prosiłabym o pomoc
Gabi: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x4+2(m−5)x2+4m2=0 ma 4 różne rozwiązania?
8 maj 14:35
Marcin: x2=t
t2+2(m−5)t+4m2=0
musi mieć dwa dodatnie pierwiastki.
8 maj 14:37
J:
Podstawienie: t = x2 i otrzymasz: t2 + 2(m−5)t + 4m2 = 0
i teraz : Δ > 0 i t1 + t2 >0 i t1*t2 > 0
8 maj 14:38
Gabi: później założenia Δ>0 ; t1*t2>0 ; t1+t2>0, ale chodzi mi jednak o dosłowne rozwiązanie
8 maj 14:39
J: A czego nie wiesz ?
8 maj 14:42
Gabi: wyszło mi Δ>0: m∊(−5,1 2/3) ; t1*t1>0 : m∊(0,+∞) ; t1 + t2>0: m∊ (−∞, 5) i czy ostatecznie nie
powinno wyjść m∊ (0,1 2/3) ? w odp jest podane m∊(−5,0) ∪ (0, 1 2/3), a więc dlaczego?
8 maj 14:44
zawodus: To gdzieś błąd w rachunkach
8 maj 14:45
Gabi: bo 4m2>0 to m>0, prawda?
8 maj 14:53
J: 4m2 > 0 ⇔ m ≠ 0
8 maj 15:48
Gabi: okej

i teraz wszystko się zgadza, mój błąd
8 maj 18:30
Gabi: dziękuję za pomoc!
8 maj 18:30
muflon: takie dajcie jutro o 9
8 maj 18:31