Ciągi arytmetyczne
Początkującaaaaa :(: Kto pomoże

Suma siódmego i trzynastego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 14, a suma
dziesiątego i dwudziestego drugiego wynosi 10. Oblicz pierwszy wyraz a
1 tego ciągu i
różnicę r .
8 maj 14:32
J:
a1 + 6r + a1 + 12r = 14
a1 + 9r + a1 + 11r = 10 ... układ równań
8 maj 14:35
Początkującaaaaa :(: Nie rozumiem ....
8 maj 15:18
Hajtowy: Znasz wgl własności ciągu arytmetycznego?
8 maj 15:19
Hajtowy:
7 wyraz = a1 + 6r
13 wyraz = a1 + 12
7 wyraz + 13 wyraz = 14
itd
8 maj 15:19
Początkującaaaaa :(: Dzieki za wskazówki, zrobione
9 maj 18:58