algebra liniowa
major: przekształcenie liniowe L: R3 → R3 spełnia warunki
L(0,1,1)=(0,1,1), L(2,2,0)=(0,0,0), L(1,0,0)=(1,0,0)
wyznaczyć wzór tego przekształcenia i obliczyć L2014(1,2,3)
wzór wychodzi:
L(x,y,z)=(x−y+z,z,z)
to w bazach standardowych(B1 = B2= { (1,0,0), (0,1,0), (0,0,1) }
macierz przekształcenia wygląda tak:
1 −1 1
0 0 1
0 0 1
prosze o pomoc w dokończeniu tego zadania, wydaje mi się, że trzeba skorzystać z tego, że
A2014=PD2014P−1
gdzie P jest macierzą przejścia(tylko jak będzie wyglądać skoro baza się nie zmiania)
a D jest macierza diagonalną
8 maj 14:18
Godzio:
Nie wystarczy po prostu zdiagonalizować macierzy przekształcenia?
det(A − λI) = −(1 − λ)2λ
λ = 1
0 −1 1
0 −1 1
0 0 0
Z tego mamy wektory własne: v1 = (1,0,0) oraz v2 = (0,1,1)
λ = 0
1 −1 1
0 0 1
0 0 1
Z tego mamy wektor v3 = (1,1,0)
1 0 0
D = 0 1 0
0 0 0
1 0 1
P = 0 1 1
0 1 0
8 maj 14:28
major: a ta macierz przekształcenia to w ogóle jest diagonizowalna bo wyznacznik wyjdzie zero
1 −1 1
0 0 1
0 0 1
8 maj 15:16
Godzio:
A czy wyznacznik = 0 przeszkadza?
8 maj 15:17
Trivial:
Godzio, no nie przesadzaj z tą diagonalizacją. Wektory własne są ukryte w treści zadania:
L(0,1,1) = 1*(0,1,1)
L(2,2,0) = 0*(2,2,0) ⇒ L(1,1,0) = 0*(1,1,0)
L(1,0,0) = 1*(1,0,0)
(1,2,3) = 3(0,1,1) − (1,1,0) + 2(1,0,0)
L2014(1,2,3) = 3*L2014(0,1,1) − L2014(1,1,0) + 2L2014(1,0,0)
= 3*(0,1,1) − 0 + 2(1,0,0) = (2,3,3).
8 maj 15:23
Godzio:
Ano, nie utrwalam to trochę mi się zapomina
8 maj 15:26
major: dzięki wielkie Trivial
a gdyby właśnie wektory własne nie były ukryte, to powinienem robić to tym sposobem, który
podałem?
8 maj 16:30