:D
Insane: a+1/a JEST ZAWSZE WIĘKSZE RÓWNE DWA (polecam, będzie jutro)
8 maj 13:46
zawodus: Na pewno
8 maj 13:50
Insane: Zawodus, weź mnie oświeć. Jak jest tw. Ptolemeusza i mam przykładowo podany byle jaki czworokąt
(było gdzieś tam takie zadanie), to nie moge go stosować, dopóki nie udowodnie, że można na
nim opisać okrąg, nie?
8 maj 13:54
zawodus: Było zadanie na maturze czerwcowej, bodajże rok 2012 lub 2013, gdzie twierdzenie Ptolemeusza
skracało rozwiązanie do dwóch linijek
8 maj 13:56
zawodus: Tak to twierdzenie działa dla czworokątów wpisanych w okrąg

Przy jego pomocy można sprawdzić, czy na czworokącie da się opisać okrąg
8 maj 13:58
PW: Insane, ale nie wprowadzaj publiczności w błąd − ta nierówność nie jest zawsze
prawdziwa.
8 maj 13:58
Wazyl: O ile się nie mylę to nierówność jest równością gdy da się opisać okrąg
8 maj 14:01
PW: Wazyl, ja mówię o nierówności z 13:46.
8 maj 14:05
Insane: Nierówność w 1 poście tyczy się własności. Nie jestem jakimś weteranem. Po prostu, dla każdej
liczby dodatniej a, zachodzi a+1/a>=2. I jest tak zawsze
A to z okręgiem, to właśnie o to zadanie mi chodziło, że dwa pitagorasy trzeba było policzyć, z
tym, że jedna przekątna nie była podana i nie było nic powiedziane, że czworokąt jest
wpisywalny w okrąg, stąd moje wątpliwości, czy tw. ptolemeusza wystarczyłoby na full pkt.
8 maj 14:05
Insane: Tzn dwie przekątne i pole czworokąta, a nie było informacji, że jest wpisany/wpisywalny w
okrąg.
8 maj 14:06
J: | | 2 + 1 | | 3 | |
Ciekawe ... niech a = 2 wtedy : |
| = |
| < 2 |
| | 2 | | 2 | |
8 maj 14:16
Insane: J. a+(1/a)>=2
Podstawiasz 1 i masz 1+1>=2
Podstawiasz 2 i masz 2 + 1/2 >=2
podstawiasz 0.5 i masz 0.5 + (1/0.5)=2.5
Podstawiasz 1000000 i masz 1000000 + 1/1000000 co jest >=2.
Pozdrawiam
8 maj 15:06
J: | | a+1 | | 1 | |
Ja to przeczytałem jako : |
| , a nie: a + |
| |
| | a | | a | |
8 maj 15:11
pigor: ..., widzę, że kolega wprowadził atmosferę ...

pewnego rodzaju gorączki, no to może np. tak :
(a−1)2 ≥ 0 ⇔ a
2−2a+1 ≥0 ⇔ a
2+1 ≥ 2a /:
a≠0 ⇔
⇔ (a<0 i
a+1a ≤ 2) v (
a>0 i a+1a ≥ 2) , a więc

. ...
8 maj 15:21
zawodus: Za użycie twierdzenia ptolemeusza w tym wypadku należy się oczywiście maks punktów
8 maj 15:32