Znajdz wspolrzedne trzeciego wierzchołka trojkata
Ewelina: Punkty A (2,1) i B (3,−2) są wierzchołkami trójkąta ABC, oblicz wspólrzędne wierzcholka C
wiedząc,ze środek ciężkości trójkąta lezy na osi OX, a pole trojkata jest rowne 3.
8 maj 13:42
Godzio:
Środek ciężkości to punkt przecięcia środkowych. Ma on współrzędne:
| | x1 + x2 + x3 | | y1 + y2 + y3 | |
S = ( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | x1 + x2 + x3 | |
Dodatkowo wiemy, że S = ( |
| ,0) oraz x1 = 2, x2 = 3, y1 = 1,y2 = −2 |
| | 3 | |
| 1 − 2 + y3 | |
| = 0 ⇒ y3 = 1 |
| 3 | |
Teraz korzystając z pola wyznacz pierwszą współrzędną punktu C
8 maj 13:45
Ewelina: w jaki sposób?
8 maj 13:50
Ewelina: wzór herona?
8 maj 13:50
5-latek: Na pole z wyznacznikiem
8 maj 13:52
zawodus: 5−latek zżółkłeś cosik
8 maj 13:54
Ewelina: prosze niech ktoś mi to napisze
8 maj 13:54
zawodus: Jutro też byś pewnie chciała, żeby ktoś ci napisał?
8 maj 13:54
Ewelina: spokojnie, mam jeszcze roczek
8 maj 13:56
Godzio: Poszukaj w karcie wzoru na pole trójkąta, które korzysta tylko ze współrzędnych.
Warto umieć wzór na pole z wyznacznika, znacznie prostsza metoda
8 maj 13:56
Ewelina: o wlasnie znalazlam, faktycznie fajny wzorek, nie znalam go wczesniej
8 maj 13:57
5-latek: Czesc

tak jakos wyszlo . NO ale zaraz koniec przyjemnosci i do pracy .
jesli chodzi o ta geometrie Janowskiego to dowody sa wyprowadzone bardzo prosto
i zrozumiale . Brakuje paru rzeczy a te mozna tez znalezc no w geometrii dla samoukow Cz.Dytz
Cz1 Palnimetria
8 maj 14:00
zawodus: Z wyznacznikiem da się do zapamiętać

Tego z karty wzorów to nie umiem

Oczywiście to te same wzory
8 maj 14:00