Dlaczego tak?
Matejko: Dlaczego tak?
rozwiąż równanie 2sin2x+3sinx−2=0
t=sinx i dlaczego t∊(0;1) a nie od <−1;1>
8 maj 13:32
zawodus: A kto ci tak podał? Jaki jest zbiór wartości funkcji sinus?
8 maj 13:34
Godzio:
To już wynika z głębszej analizy równania, ale zauważ, że jeżeli napiszesz
t ∊ <−1,1> ⊃ (0,1) to nie skłamiesz
8 maj 13:35
PW: Nie widzę przyczyny, sinus przybiera wartości od −1 do 1, łącznie z −1 i 1.
8 maj 13:37
Matejko: <−1;1>
robie arkusz a patre w rozwiązania i tam takie coś.. chyba jest błąd nie?
8 maj 13:37
Matejko: samo <−1;1>] jest dobrze?
8 maj 13:38
Godzio:
Tak
8 maj 13:38
Matejko: a jak rozwiązać coś takiego:
Ciąg jes arytmetyczny:
doszedłem do:
r(2r−a
1)=0 i nie wiem co dalej jak to podać
pomocy
8 maj 13:42
ICSP: ciąg stały.
8 maj 13:44
Insane: r=1 czy 0?
8 maj 13:47
J: A dlaczego stały ?
8 maj 13:50
Matejko: dlaczego r=1
a nie jest r=0 lub r=
a12
8 maj 13:51
PW: No a rozwiązanie
przy założeniu a
1≠0 − niedobre? (każdy ciąg o niezerowym pierwszym wyrazie i różnicy r
określonej wzorem (1)).
8 maj 13:53
J:
Moim zdaniem rozwiazaniem jest :
1) r = 0 − ciąg stały i a
1 ≠ 0
lub
8 maj 13:54
5-latek: A czemu ma nie byc staly ?
jak jest tresc zadania ? Skad wiadomo z edobrze ulozyles rownanie ?
8 maj 13:54
Matejko: dla r=0 lub r=a12 JAKIE ZAŁOŻENIA I JAK SIĘ JE TU ROBI?
8 maj 13:54
Matejko: ????????
8 maj 14:06
J:
W obydwu przypadkach założenie : a
1 ≠ 0
8 maj 14:09
Matejko: dlaczego?
8 maj 14:40
J: Dlatego,że:
jeśli r = 0 i a
1 = 0 ... masz ciąg stały i nie może zajść podany w zadaniu warunek
| | a1 | |
jeśli r = |
| i a1 = 0 ...masz ciąg stały i nie może zajść podany w zadaniu warunek |
| | 2 | |
8 maj 14:44
Matejko: aha dzięki
8 maj 14:45