wielomiany
aaaa:(: Horner przy wielomianach, może ktoś napisać o co w tych chodzi? 0 wiedzy, a pewnie juto dadzą
coś żeby hornerem obliczyć −.−
8 maj 13:23
Marcin: Jak nie znasz Hornera, to baw się w grupowanie
8 maj 13:23
zawodus: Ewentualnie dzielenie pisemne.
8 maj 13:27
zawodus: Hornera nie trzeba znać na maturze, ale warto
8 maj 13:27
aaaa:(: a gdy grupowanie nie działa to wtedy dzielenie wielomianu? ale np. mam takie zadanie,
Dla jakich parametrów a,b liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu
w(x)=x4−5x3+9x2+ax−2≥0. No i czytam i pies pogrzebany
8 maj 13:27
zawodus: To dzielisz pisemnie.
Lub stosujesz pochodną
8 maj 13:29
aaaa:(: Zawodus teraz to mnie zabiłeś, haha dobra to ja aczynam liczyć pochodną! haha xd
8 maj 13:29
Nieuchwytny: Używania schematu Hornera nauczysz się w 15 min
8 maj 13:30
Marcin: Gdzie ten parametr b się znajduje, co?
8 maj 13:30
Marcin: zawodus, a nie łatwiej jest zapisać tak
(x−1)3(x−w) − wymnozyć i porównać?
8 maj 13:33
PW: To jest nierówność, a nie wielomian, ale wiadomo chyba o co idzie, tyle że tego parametru b nie
widać. Sprawdź treść zadania.
Jeżeli 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem, to
w(x) = (x−1)3(x− x2),
gdzie x2 jest czwartym pierwiastkiem, różnym od 1.
8 maj 13:33
aaaa:(: ojj haha, w(x)=x
4−5x
3+9x
2+ax+b coś 2 zadania połączyłem haha
8 maj 13:33
aaaa:(: Marcin też kminiłem, żeby zapisać tak jak Ty, ale rozpisałem w(x)=(x−1)3* ( i tu nie
wiedziałem jak napisać, a wiem że trzeba, bo z pierwszego nawiasu da nam x3 a wielomian jest
do 4)
8 maj 13:35
Marcin: To wymnóż to co podał Ci PW i porównaj. Powinno być ok
8 maj 13:36
zawodus: Nie pytał, to mu nie mówiłem

Mnożyć jest zawsze łatwiej niż dzielić
8 maj 13:36
aaaa:(: zawodus bo chodzi o to, że jakbym wiedział o co pytać to też by było inaczej haha

czekajcie
bo chyba zaczynam hornera rozkminiać. Bo tego hornera to w jakich zadaniach najlepiej sobie
stosować?
8 maj 13:38
aaaa:(: tabelka:
1 −5 9 a b
1 −4 5 5+a 5+a+b
i teraz dalej jak lecieć?
8 maj 13:43
aaaa:(: przypominam się z pytankiem xd
8 maj 14:24