Sporządź wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=||2x-1|-2|-1
myszka: Sporządź wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=||2x−1|−2|−1 Podaj miejsca zerowe tej funkcji
oraz jej zbiór wartości.
8 maj 13:12
...:
8 maj 13:17
Godzio:

1. Rysujesz y =
2x − 1
2. To co jest na dole odbijasz symetrycznie do góry i masz y =
|2x − 1|
3. Obniżasz wykres funkcji o 2 jednostki i masz y =
|2x − 1| − 2
4. Ponownie to co zeszło poniżej osi OX odbijasz symetrycznie do góry y =
||2x − 1| − 2|
5. Na końcu o jedną jednostkę w dół y =
||2x−1|−2|−1
8 maj 13:19
Aga1.:

y=2x−1 kolor szary
y=I2x−1I pomarańczowy
y=I2x−1I−2 zielony
y=II2x−1I−2I niebieski
f(x)=II2x−1I−2I−1 czerwony
8 maj 13:23
myszka: GODZIO <3 dziękuję!
8 maj 13:38