matematykaszkolna.pl
? Matematyka : Ostatnia powtórka przed maturą... Witam, mam kilka pytań/zadań które chciał bym jeszcze dziś wyjaśnić przed jutrzejszą maturą będę dodawał je w tym temacie, jeśli ktoś znajdzie chwilę, prosił bym o wyjaśnienie/ pozbawienie wątpliwości z góry dziękuję ! Pytanie 1.
 3 
mam dany sinα np. sinα =

i mam wyznaczyć cosα w tym przypadku muszę rozważyć dwie
 7 
możliwości otóż:
 3 
sinα =

/ ()2
 7 
 9 
sin2α =

49 
 9 
1 − cos2α =

49 
 9 
cos2α = 1 −

49 
 40 
cos2α =

49 
więc
 40 40 
cosα =

lub cosα = −

7 7 
? Bo gdy bym miał np. cosα a miał bym obliczyć sinα to wtedy sinα musi być dodatni i mam tylko jedną możliwość. (oczywiście tyczy się to kąta np. w trójkącie)
8 maj 13:12
Godzio: Tak.
8 maj 13:13
Marcin: Dobrze zamieniasz. emotka
8 maj 13:13
Matematyka : rysunekZadanie 2 Sinusy kątów ostrych trójkąta prostokątnego oraz liczba 1 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz sinusa najmniejszego kąta tego trójkąta. więc mam dane: sinα,sinβ,1 −−−−−−−> zamieniam sinβ = cosα sinα,cosα,1 są dwie możliwości : sinα,cosα,1 v cosα,sinα,1 −−−> korzystam z własności ciągu i liczę : cos2α = sinα v sin2α = cosα z tego wychodzi mi że :
 −1−5 −1+ 5 
sinα=

v sinα=

2 2 
albo
 −1−5 −1+ 5 
cosα=

v cosα=

2 2 
i coś jest chyba nie tak bo wychodzi że α< 0 czyli kąt ma ponad 900 co jest nie możliweemotka
8 maj 13:22
Godzio: Z sinusami:
 −1 + 5 
sinα =

(drugi odrzucamy bo < 0 więc α > 180o)
 2 
 −1 + 5 5 − 1 
cosβ =

⇒ sinβ =

2 2 
Więc mniejszy jest sinβ
8 maj 13:30
Matematyka : rysunekZad.3 Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Punkty D,E są środkami boków odpowiednio AC i BC. Odcinek AE i BD przecinają się w punkcie K. Wyznacz sinusa kąta AKC. sinα=? wiem, że: AC = BC = x oraz AB = x2
 x5 
z tw. pitagorasa AE = BD =

tyle wiem ale nie bardzo wiem jak to dalej ruszyć.
 2 
 1 
w podpowiedzi jest napisane że K dzieli BD i AE w stosunku

nie rozumiem dlaczego tak
 3 
jest ?
8 maj 13:35
Matematyka :
 −1 + 5 
dzięki, coś mi się ubzdurało że

jest mniejsze od 0 emotka
 2 
8 maj 13:37
Godzio: Trzeba zauważyć, że BD i AE to środkowe, a one przecinają się w stosunku 1 : 2 (a nie 1 : 3). Dodatkowo wiesz, że są one równe (bo trójkąt jest równoramienny), a jeszcze możesz obliczyć ich długość w zależności od x (z twierdzenia Pitagorasa)
8 maj 13:38
Insane: Nie lepiej to robić z jedynki tryg.? Tzn podstawić pod sin2a+cosa=1 i liczyć?
8 maj 13:42
Matematyka : rysunekteraz ostatnie zadanko z dowodem: Zadanie 4. Przekątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie P. Prosta równoległa do podstaw trapezu, przechodząca przez punkt P, przecina ramiona AD i BC odpowiednio w punktach M i N. Wykaż że MP = NP Gdyby był to trapez równoramienny to nie miał bym problemu z uzasadnieniem, a tu nie bardzo wiem jak sie za to zabrac. z góry dzięki za pomoc !
8 maj 13:44
Matematyka : Godzio dziękuję ! 1:2 powinno być tylko ze zle przepisałem
8 maj 13:48
Godzio: rysunek Z podobieństwa ABD (wys. to h2) i MPD (wys. to h1) mamy
x h1 

=

a h2 
Z podobieństwa ABC i PNC mamy:
y h1 

=

a h2 
Co pokazuje, że x = y