dsdsa
Uczę się: Szybka powtórka ?
Jak ma się w zadaniu
− "ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1, x2"
Δ>0
− "ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1, x2 dodatnie"
Δ>0
x1+x2>0
x1*x2>0
dobrze kojarze? coś jeszcze powinienem pamiętać?
8 maj 13:08
...:
jak na rozszerzenie to o wiele za mało −
8 maj 13:13
zawodus: Dobrze kojarzysz

To jeszcze przypomni sobie twierdzenie stewarta, ptolemeusza, carnota, cevy, snelliusa,
cardano, cramera.
To chyba te podstawowe
8 maj 13:15
jakubs: zawodus − a mogę korzystać z tych wzorków na rozszerzeniu, bez wcześniejszego udowodnienia
tego ?
8 maj 13:16
Uczę się: to tylko te rzeczy które często mi się mylą

nie wiem czemu ^^
8 maj 13:17
zawodus: Jakuba tak
8 maj 13:21
zawodus: Jukubs
8 maj 13:21
jakubs: To spoko dzięki
8 maj 13:25
Tankian: Trygonometria− rownania,wzory redukcyjne ew.tozsamosci
Prawdopodobienstwo−z definicji
Stereometria−ostroslupy,ich przekroje, znac twierdzenie o ostroslupach,umiec znalezc katy
proste, pitagoras+funkcje trygo, rzadko trojkaty podobne i tw.cosinusow
Planimetria−wszystko co w tabliach+tw o dwusiecznej,jakie zaleznosc zachodza dla poszczegolnych
figur,srodek okregu wpisanego i opisanego w trojkacie co to,dosc czesto trojkaty podobne
Analityczna−warto pocwiczyc okregi, ogolem to chy ba jedyny dzial w ktorym jest wszystko w
tablicach, no moze procz okregow
Przeksztalcenie geom, byly na ostatnich 2 maturach
Liczby, dowod na podzielosc, zawsze rozloz do najprostszej postac i rozpatruj iloczyn
Kombinatoryka−tutaj trEba wiedziez, ze jak liczymy ilosc liczb to dla miejsca ilosc mozliwosci
i ilosc mozliwosci dla liczby na tym miejscu
Itd...
8 maj 13:26
Tankian: Oplaca sie jednokladnosc mi robic?
8 maj 13:27
Marcin: Ja nie robię, bo stwierdziłem, ze skoro tak długo już jej nie było, to teraz im aż tak nie
odbije
8 maj 13:31
Tankian: Juz im na polskim "nie" odbilo
8 maj 13:32
zawodus: Jedno proste zadanie warto zrobić i nauczyć się definicji
8 maj 13:33
Tankian: Bo jakby dali to 10% leci
8 maj 13:34
Marcin: Robiłem jedno proste
8 maj 13:34
Tankian: Ale w sumie to tak prawpdopodobne jak to ze dadza bryle wpisano w brylw
8 maj 13:35
Vizer: Wszystko teraz może być, ze sprawdzonego źródła wiem, że osoba układająca zadania z matematyki
się zmieniła, co widać na maturze podstawowej, bo nie została ułożona szablonowo jak
dotychczas. Jutrzejsza matura może być ciekawa.
8 maj 13:36
Marcin: Vizer, a to tylko jedna osoba układa maturę?
8 maj 13:37
Tankian: Myslisz, ze jedna osoba zestaw uklada? Xd
8 maj 13:37
Vizer: Ta główna osoba jeśli dobrze zrozumiałem, bo ogólnie układa zadania cały zespół, ale wiadomo
każdy zespół musi mieć swojego lidera.
8 maj 13:42
Uczę się: Pewnie układa kilka osób + jeszcze zadania muszą przejść drogę weryfikacji przez odpowiednie
jednostki xd
8 maj 13:42
Tankian: To w zasadzie jest pewien algorytm to ukladanie tych zasad, ktory mozna zreszta zauwazyc jak
sie kilke matur przejrzy
8 maj 13:44
8 maj 13:44
Tankian: B yla kiedys, ale to chyba jeszcze przed reforma kiedy dawali zadanka za 10 pkt i kontekst
realistyczny w prawdopodobienstwie
8 maj 13:46
Uczę się: no źle będzie jak bedzie dowód z stereometri
8 maj 13:48
zawodus: Ale się będę śmiał jakby się pojawiła

Ja też chce pisać o 9 maturę
8 maj 13:49
Tankian: Nie, w zyciu xd
8 maj 13:49
Uczę się: Tak apropo, polski rozszerzony był na poziomie gimnazjum
8 maj 13:54
Marcin: rozszerzenia są łatwiejsze od podstawy, oby jutro była zachowana ta tendencja
8 maj 13:55
Uczę się: oby
8 maj 13:59
Tankian: Rozserzenia sa latwiejsze w stosunku do tego co mogliby dac, bo np to na podstawie z iloscia
zawodnikow gdyby nie znac kombinacji to dosc trudne jak na podstawe; na rozserzeniu kiedy nie
wiesz jakiegos zadania(pisze o maturze), to myalisz sobie "japierdole, jakie trudne". A kiedy
zobaczysz rozwiazania, to stwierdzasz, ze to byl banal
8 maj 14:00
Uczę się: ja zaznaczyłem 90 z tymi gościami.. Wg mnie źle była napisana treść zadania
8 maj 14:01
Tankian: A z vieta to sie prawi zawsze przydaje ze roznica kwadratu sumy i podwojonego iloczynu to suma
kwadratow
8 maj 14:02
Tankian: Nie, rozpisz sobie recznie jak nie wiierzysz
8 maj 14:03
Anka: ja przyłączam sie do powtórki. bo znów mi sie myli.... jak wyznaczac kąty w ostrosłupach
graniastosłupach. np. oblicz .. ....... kąt między przekątną ściany bocznej a sąsiednią
ściana boczną w graniastosłupie prawidłowym trójkatnym ? chce sie komus narysowac. bede
wdzieczna. od tego rysunku zalezy moja dalsza edukacja być może

a i jeszcze jedno czy kat
miedzy przekątnymi sąsiednych scian bocznych wychodzącymi z tego samego wiechołka w
graniastosłupie trójkąntym czworokątnym jest równy 90 stopni. ? jak to poznacz czy cos ma "90
stopni" sorry za te trywialne, jak dla Was, pytania...
8 maj 14:05
Tankian: Najtrudnijsze zadanie w calej maturze to bylo to z podzielnoscia,podchodzilo pod rozsz, swoja
droga nigdy nie bylo takiego zadaniq na maturze podst, kolejny argument, ze jutro bedzie
nietypowo(zle)
8 maj 14:05
Tankian: Taki typ zadan to sie chyba na podstawie mogl pojawic, na rozserzeniu raczej nie
8 maj 14:06
Marcin: Właśnie to z podzielnością było proste

Ale stawiam, ze bardzo duzo ludzi go nie zrobiło.
8 maj 14:07
Insane: Będzie jedno zadanie na uwalenie całej polski i tyle. Klucz jest tutaj, że jak ktoś zrobił
35123526 zadań z zadania.info, to zrobi to zadanie. Reszta będzie płakać. Strzelam, że
pierwsze będzie: "Oblicz swoją ilość punktów"
8 maj 14:08
Tankian: Zadania info to jest potega,polecam
8 maj 14:09
Tankian: A kielbasa dobra na umiejetnosc, ale te zadania− wiele niematuralnych, za wiele
8 maj 14:10
Trivial:
Tankian, zadanie z podzielnością da się rozwiązać w jednej linijce.

O tak:
k = 2 (mod 7) ⇒ 3k
2 = 3*2
2 = 3*4 = 12 = 5 (mod 7)
8 maj 14:10
Marcin: Zrobiłem większość zadań z tamtego serwisu.

Specjalnie pewności mi to nie dodaje
8 maj 14:10
Tankian: Moze i sie dalo,ale ja sie z nim dlugo meczylem
8 maj 14:13
Tankian: Zalezy na ile % chcesz napisac tez
8 maj 14:15
Marcin: z każdego wyniku trzeba się cieszyć
8 maj 14:15
Tankian: Nie, nie z kazdego xD
8 maj 14:17
Marcin: oj tam
8 maj 14:17
aaaa:(: haahahhaah insane z tym 1 zadaniem dowaliłeś hahaah
8 maj 14:17
Damo93: Ja mam nadziej że będzie 10 zadań,
8 maj 14:24
Damo93: bo wtedy będzie max 2 dowody
8 maj 14:25
jakubs: Po wczorajszym angielskim to ja wszelką nadzieje straciłem
8 maj 14:28
Tankian: Dowody to esencja matematyki
8 maj 14:28
Uczę się: pisanie w angielskim było proste. gorzej z czytaniem i sluchaniem
8 maj 14:49
Insane: Patrzył ktoś na polski, jak poziomy się różnią? Albo na fizykę? Fizyka chyba jeszcze trwa.
8 maj 15:07
jakubs: Podobno polski roz. łatwy, fizyka 150minut więc jeszcze trwa
8 maj 15:08
Łukasz: zgadzam się, rozprawka była dość fajna

natomiast słuchanie mi się nie podobało, moim zdaniem
ta osoba mówiła niewyraźnie.
8 maj 15:09
cukierkowypotwór: naprawde ten angielski sprawil wam jakas trudnosc?
8 maj 15:22
jakubs: Mi tak
8 maj 15:23
Uczę się: za szybko i nie wyraźnie. Zależy też od tego gdzie miałeś tą maturę. Bo jak w klasie małej to
mogłeś mieć takie nieprzyjemne echo

W dodatku gość miał taki głos niski, jakby podręcili mu
basy xD
8 maj 15:24
cukierkowypotwór: ja rozumialem praktycznie kazde slowo
8 maj 15:25
Łukasz: uczę się mówisz o rozszerzeniu czy podstawie? Bo już się pogubiłem, podstawa była moim zdaniem
lajtowa, rozszerzenie mnie przerosło natomiast.
8 maj 15:52