Problem
piquey: Wykaż, że liczba x=
3√16+8√5+
√21−8√5 jest całkowita. Mam problem ze zwinięciem
pierwszego składnika do nawiasu
8 maj 13:04
Godzio:
Podejrzewam, że takie coś:
(1 + √5)3
da Ci rozwiązanie
8 maj 13:06
jakubs: (1+√5)3
8 maj 13:07
jakubs: Godzio był szybszy
8 maj 13:07
piquey: A jest jakiś w miare naukowy sposób na zwijanie do nawiasów pierwiastka 3−go stopnia
8 maj 13:09
jakubs: Metoda prób i błędów
8 maj 13:10
piquey: tak myślałem, dzięki za pomoc tak w ogóle
8 maj 13:11
Godzio:
W miarę naukowy:
16 + 8
√5 = (a + b
√5)
3 = a
3 + 3a
2b
√5 + 15ab
2 + 5
√5b
3
16 = a
3 + 15ab
2
8
√5 = 3a
2b
√5 + 5
√5b
3
Należy rozwiązać taki układ, z którego CI wyjdzie a = b = 1
8 maj 13:12
piquey: ooo, kozak sposób

daje okejke
8 maj 13:13
Godzio:
Ale takie coś się łatwo nie da rozwiązać więc szybszym sposobem będzie sprawdzanie ręczne
8 maj 13:14