prawdopodobieństwo
zawodus: Prawdopodobieństwo
Rzucamy 77 razy symetryczna sześcienną kostką do gry. Oblicz
A) prawdopodobieństwo, że w 36 rzucie otrzymamy liczbę oczek będącą liczbą pierwszą
B) prawdopodobieństwo, że w 12 rzucie wyrzucimy 3 oczka
C) prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek będzie mniejsza niż 463
D) prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek będzie wielokrotnością liczby 2.
Powodzenia!
8 maj 13:04
razor: c) 1
d) zaraz pomyślę
8 maj 17:42
8 maj 17:47
muflon: Dzięki Ci
zawodus za to zadanie
8 maj 17:50
BeforeU: A) prawdopodobieństwo, że w 36 rzucie otrzymamy liczbę oczek będącą liczbą pierwszą
1,3,5
A = 336 P(A) = 12
Ω = 636
B) prawdopodobieństwo, że w 12 rzucie wyrzucimy 3 oczka
Tu chyba nie ma znaczenia ,że to 12 rzut
C) prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek będzie mniejsza niż 463
77*6 =462 p(A) = 1
D) prawdopodobieństwo, że suma wyrzuconych oczek będzie wielokrotnością liczby 2.
żeby bylo wielokrotnością liczby 2 to suma musi byc parzysta
a zeby byla parzysta to we wszytkich rzutach musimy wyrzucic ;
1) we wszytskich rzutach parzytsa
i chyba tyle
czyli 12
8 maj 18:12
razor: d) masz odpowiedz dobra, ale rozumowanie złe 3+3 jest parzyste, ale 3 już nie
8 maj 18:16