trygonometria
Reksio: rozwiąż równanie
cos(x−1)=x
2−2x+2
prosze o jakies wskazówki
8 maj 12:52
J:
Prawa strona przyjmuje tylko wartości dodatnie ... i ma wartośc minimalną fmin = 2, zatem
równanie nie ma rozwiazań
8 maj 13:01
ICSP: x = 1
8 maj 13:01
wredulus:
Wskazowka ... zauwaz ze lewa strona przyjmuje wartosci z przedzialu <−1;;1> ... prawa
stronaprzyjmuje wartosci z przedzialu <1;
∞)
Wiec jedyna mozliwosc na zajscie rownosci jest gdy masz 1=1
Dla jakiego 'x' ta parabolaprzyjmuje wartosc 1 ... jaka wartosc przyjmuje cos(x−1) dla tego x
8 maj 13:02
PW: cos(x−1) = (x−1)2 + 1
Widać w sposób oczywisty, że dla x=1 równanie zmienia się w zdanie prawdziwe
cos0 = 02 +1.
Ciekawe − czy są jakieś inne rozwiązania? Może narysuj wykresy (wiemy jak wygląda przebieg obu
funkcji).
8 maj 13:04
zawodus: Jest tylko jedno. Takie zadania są zwykłą podpuchą
8 maj 13:10