jagodka271: 1) Rzucamy 2 razy kostka do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: suma oczek jest podzielna
przez 4 i przez 6
2) Rzucamy 3 razy monetą. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: suma jest parzysta lub w drugim
rzucie wypadła reszka
3) Rzucamy 2 razy kostka do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: suma nie jest parzysta
proszę o rozwiązanie tych zadań i rozpisanie co po kolei się robi
8 maj 12:16
WueR:
1. Mozliwe "sumy" oczek: 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 [zakladajac, ze rzuczamy dwoma kostkami o
szesciu oczkach kazda]. Stad |Ω| = 11. Podzielnych przez 4 i przez 6 jest:1, sa to: 12. Zatem
| | 1 | |
prawdopodobienstwo wynosi |
| . |
| | 11 | |
8 maj 12:20
J: Ad1) Widzę to trochę inaczej ...
IΩI = 36
IAI = 1
8 maj 12:32
jagodka271: |Ω| na pewno wyjdzie 36. a reszta nie wiem jak
8 maj 12:38
J: A = (6,6) − jeden przypadek.
8 maj 12:39
J: Co znaczy w zad.2 "suma jest parzysta" ?
8 maj 12:48
jagodka271: niestety nie wiem:( taka jest treść zadania i sama nie rozumiem tego dlatego pytam na forum:\
8 maj 12:50
WueR:
Oj tak, moj blad, takze przepraszam.
8 maj 12:52
wredulus:
Chwila chwila ... wiesz co to jest suma cyfr

A wiesz kiedy liczba jest parzysta

No to co
oznacza ze suma cyfr ma byc liczba parzysta
8 maj 12:53
zawodus: Zadanie drugie ma błędną treść i kropka.
8 maj 12:54
J: Myślę,ze nikt nie odpowie na to pytanie ... przy rzucie monetą − wynik: suma parzysta (absurd)
8 maj 12:57
jagodka271: a może być tak w 2 zad ze wypisuje wszytskie mozliwosci czyli
{RRR}
{RRO}
{ROR}
{ROO}
{OOO}
{ORR}
{ORO}
{OOR}
Czyli |Ω| = 8
a w drugim rzucie reszka wypadła 4 razy więc P(A)= 48
8 maj 13:11
J: Jak przy trzech rzutach może wypaść 4 razy reszka ? ... pomyśl.
8 maj 13:22
jagodka271: no ale chodzi mi to ze wsrod tych mozliwosci ktore wyżej wypisalam w drugim rzucie reszka
wypadla 4 razy
8 maj 13:30