matematykaszkolna.pl
prosze o pomoc, nierownosc Marlena: witam, mam sobie przyjemna nierownosc |x+4| + |x−1| ≥ 5 robię na przypadki. II przypadek : x∊<−4,1) otrzymuję: x+4 −x+1≥5 5≥5 co w takim wypadku?
8 maj 11:29
52: tożsamość x∊R, czyli x należy do przedziału emotka
8 maj 11:30
ICSP: 5 ≥ 5 − każda liczba z zadanego przedziału spełnia nierówność. Inny sposób : L = |x + 4| + |−x + 1| ≥ |x + 4 − x + 1| = |5| = 5 = P Nierówność spełniona dla dowolnej liczby rzeczywistej.
8 maj 11:31
Marcin: rysunekPomaranczowy wykres zawsze jest ≤ od zielonego emotka Takie uzasadnienie rysunkowe wystarczy na maturze?
8 maj 11:34
razor: jest taka własność w karcie |x| + |y| ≥ |x+y| raczej nie trzeba nic rysować emotka
8 maj 11:42
Marlena: super, dzięki wielkie
8 maj 11:43
Marlena: też mi się wydaje, że nic nie trzeba uzasadniać. Chciałam się tylko upewnić
8 maj 11:43
Marcin: Wiem ze nie trzeba, ale chodzi mi o to, czy za sam rysunek miałbym pełną ilość pkt emotka
8 maj 11:46
razor: musiałbyś jeszcze narysować prostą y = 5 ale tak za rysunek można mieć max
8 maj 11:49
Marcin: razor, ale ja narysowałem tak: |x+4| ≥ 5 − |x−1|, wiec y=5 mi się nie przyda emotka
8 maj 11:52
Insane: Ale te zadania można rozwiązywać normalnie przedziałami, z tabelką (plusy minusy) i potem na 3 przypadki, nie? PANOWIE NIE MIESZAJCIE
8 maj 12:40
Marcin: Mozna emotka
8 maj 12:42
PW: Insane, można, ale po o? Tylko ISP i razor pokazali dobry sposób (rozwiązanie trwa minutę, nic nie trzeba rysować).
8 maj 12:58
Marcin: PW, czyli mój sposób jest zły? Narysowanie takiego wykresu trwa mniej niż minutę emotka
8 maj 13:08
PW: A gdyby tam nie było x+4 i x−1, ale np. x7−4x4−x3+4 i x7−4x−x3−1, to szczęka opadnie przy probie narysowania wykresów. Sposobem pokazanym przez ICSP w dalszym ciągu trwa minutę. Nie neguję graficznego sposobu (tutaj wnioski są łatwe, bo funkcje liniowe przebiegają "prosto"), ale raczej powinien on być ilustracją, a nie sposobem znalezienia rozwiązania. To tak jak z okręgiem i prostą − można narysować i pokazać, że rozwiązanie jest (być może) jedno, dwa albo wcale, jednak wyliczenie współrzędnych punktów wspólnych nie może polegać na
 3 
odczytaniu z wykresu (nie można napisać,"wygląda na to, że x=

i y = 5", bo i niby po
 4 
czym poznać na rysunku tę 5?)
9 maj 15:07
Marcin: Przecież ja widzę kiedy mogę sobie narysować wykres graficznie emotka Nie chcę się spierać, na pewno masz rację emotka
9 maj 15:18