prosze o pomoc, nierownosc
Marlena: witam, mam sobie przyjemna nierownosc |x+4| + |x−1| ≥ 5
robię na przypadki.
II przypadek : x∊<−4,1)
otrzymuję:
x+4 −x+1≥5
5≥5
co w takim wypadku?
8 maj 11:29
52: tożsamość
x∊R, czyli x należy do przedziału
8 maj 11:30
ICSP: 5 ≥ 5 − każda liczba z zadanego przedziału spełnia nierówność.
Inny sposób :
L = |x + 4| + |−x + 1| ≥ |x + 4 − x + 1| = |5| = 5 = P
Nierówność spełniona dla dowolnej liczby rzeczywistej.
8 maj 11:31
Marcin:

Pomaranczowy wykres zawsze jest ≤ od zielonego

Takie uzasadnienie rysunkowe wystarczy na maturze?
8 maj 11:34
razor: jest taka własność w karcie
|x| + |y| ≥ |x+y|
raczej nie trzeba nic rysować
8 maj 11:42
Marlena: super, dzięki wielkie
8 maj 11:43
Marlena: też mi się wydaje, że nic nie trzeba uzasadniać. Chciałam się tylko upewnić
8 maj 11:43
Marcin: Wiem ze nie trzeba, ale chodzi mi o to, czy za sam rysunek miałbym pełną ilość pkt
8 maj 11:46
razor: musiałbyś jeszcze narysować prostą y = 5 ale tak za rysunek można mieć max
8 maj 11:49
Marcin: razor, ale ja narysowałem tak:
|x+4| ≥ 5 − |x−1|, wiec y=5 mi się nie przyda
8 maj 11:52
Insane: Ale te zadania można rozwiązywać normalnie przedziałami, z tabelką (plusy minusy) i potem na 3
przypadki, nie?
PANOWIE NIE MIESZAJCIE
8 maj 12:40
Marcin: Mozna
8 maj 12:42
PW: Insane, można, ale po o? Tylko ISP i razor pokazali dobry sposób (rozwiązanie
trwa minutę, nic nie trzeba rysować).
8 maj 12:58
Marcin: PW, czyli mój sposób jest zły?
Narysowanie takiego wykresu trwa mniej niż minutę
8 maj 13:08
PW: A gdyby tam nie było x+4 i x−1, ale np. x
7−4x
4−x
3+4 i x
7−4x−x
3−1, to szczęka opadnie przy
probie narysowania wykresów. Sposobem pokazanym przez
ICSP w dalszym ciągu trwa minutę.
Nie neguję graficznego sposobu (tutaj wnioski są łatwe, bo funkcje liniowe przebiegają
"prosto"), ale raczej powinien on być
ilustracją, a nie sposobem znalezienia rozwiązania.
To tak jak z okręgiem i prostą − można narysować i pokazać, że rozwiązanie jest (być może)
jedno, dwa albo wcale, jednak wyliczenie współrzędnych punktów wspólnych nie może polegać na
| | 3 | |
odczytaniu z wykresu (nie można napisać,"wygląda na to, że x= |
| i y = √5", bo i niby po |
| | 4 | |
czym poznać na rysunku tę
√5?)
9 maj 15:07
Marcin: Przecież ja widzę kiedy mogę sobie narysować wykres graficznie

Nie chcę się spierać, na
pewno masz rację
9 maj 15:18