rzad macierzy 3x3
Renata: Rząd macierzy
3 5 −1
C= I−2 −3 2I = 0
−1 −2 −1
r(c)≥3 jak wyszło 0 to r(c)≥2 i koniec czy coś jeszcze sie pisze ?
8 maj 11:28
WueR:
Mamy macierz 3x3, wiec jej rzad moze byc mniejszy lub rowny 3. Mozna policzyc wyznacznik C,
jesli jest rozny od zera, to macierz C ma rzad rowny 3. Jesli wyjdzie zero, szukamy mniejszego
niezerowego minora.
8 maj 12:07
Renata: Proszę mi powiedzieć bo chyba mam problemy z + i − ale czy rząd macierzy = 3+8−10−9−4−10 = −22
Bo teoretycznie w moim zadaniu nie moze być...taka prosta ostatnia rzecz...
8 maj 12:35
Renata: teraz wychodzi = 3+12−10−9−4−10 = −18 ale tez nie moze byc bo mam co innego zapisane....
8 maj 12:36
Godzio:
Wyznacznik tej macierzy jest równy 0 czyli nie jest rzędu 3. Badamy dowolny minor 2 x 2
3 5
−2 −3
Jego wyznacznik = −9 + 10 = 1 ≠ 0 ⇒ rząd macierzy jest równy dwa (gdyby się zerował musimy
sprawdzać po kolei wszystkie minory 2 x 2, do rzędu = 2 wystarczy jeden niezerowy)
8 maj 12:47
WueR:
Rzad macierzy to stopien najwiekszego niezerowego minora. Niestety nie wiem, co tam sobie
liczysz w postach z godz. 12:35, 12:36.
8 maj 12:54
Renata: Obliczałam wyznacznik C
8 maj 13:32
Renata: ok wszystko dzięki misie
8 maj 13:41