matematykaszkolna.pl
ustny angielski angol: Jak zdać ustny angielski za wiele nie umiejąc ? Jakieś wskazówki ? I jak czegoś nie zrozumiem co mówi to co robić? Jak poproszę o powtórzenie i nie zrozumiem znowu ?
8 maj 10:31
Loka: Też mam ustny dziś emotka Musisz mówić, nawet cokolwiek (w miarę na temat), żeby mogli Ci dać jakieś punkty. Umiesz opis obrazka? Np. takie zwroty (w szkole mieliśmy): Can you say it/that again, please? Could you please repeat the question? Could you rephrase the question? I don't understand. Jak masz pytania to pisz emotka
8 maj 10:40
angol: ale jak to powiem i nadal nie będę wiedział co oni mówią to co wtedy ?
8 maj 10:51
zombi: I pamiętaj zawsze jest in the picture nie on!
8 maj 10:52
angol: najgorsze 1 i 3 zadanie, bo jak powiedzieć jak nie wiesz co
8 maj 10:57
angol: a można powiedzieć zamiast in the picture powiedzieć The picture show ? czy shows?
8 maj 11:04
razor: shows, można
8 maj 11:06
angol: zawsze tak można czy to od czegoś zależy kiedy się mówi The picture shows?
8 maj 11:07
52: Zależy to od ciebie emotka
8 maj 11:09
Loka: W 1 zadaniu (tak nam mówili) egzaminator, może najwięcej pomagać, pytać o coś, żebyś mógł na coś odpowiedzieć emotka Zawsze popatrz jaki masz zestaw (np. szkoła), więc pytania będą krążyć wokół tego tematu. Jak nie wiesz co do Ciebie mówią (już kompletnie) to możesz zacząć coś mówić, może akurat będzie na temat? emotka In the picture I can see... musisz powiedzieć: kto, gdzie i co robi. Tyle wystarczy do opisu obrazka emotka Zad. 3 I choose the picture number 1/2/3, because.... −> Taki łatwy zwrot. Możesz powiedzieć, że podoba Ci się kolor, że ...is suggestive. Nie wiem co będziesz miał, ale myśl pozytywnie! emotka
8 maj 11:12
Loka: In the picture i can see... −> Prawie wszyscy tego używają, więc egzaminator może być znudzony albo przyzwyczajony do tego emotka
8 maj 11:14
adr: Można zamienić na "This picture shows", "This picture depicts" emotka
8 maj 11:18
angol: aha dzięki a macie może więcej jakiś takich zwrotów jak właśnie Podoba mi się kolor, chodzi mi o takie zwroty, które zawsze pasuje żeby powiedzieć.
8 maj 11:20
adr: Może "This picture attract attention", "I find this picture particularly interesting"? http://www.angielski.e-matura.net/przydatne-zwroty tu masz sporo przydatnych zwrotów na ustną
8 maj 11:23
adr: I tak apropo, w trzecim zadaniu warto dodać jakieś zdanie wprowadzenia, przynajmniej tak mnie uczyli
8 maj 11:24
angol: a może jeszcze jakieś wskazówki jak odpowiadać w 1 zadaniu ?
8 maj 11:43
Loka: Wiesz co, w 1 zadaniu trzeba raczej znać temat, żeby coś podpowiedzieć emotka Ale może coś takiego się przyda: I would like... How much is it? Where is... ? Can you tell me where I can find...? I think it's a good idea. I can... To takie podstawowe. Staraj się mówić, a nie milczeć. Nie bój się, że coś może być źle, po prostu powiedz to, egzaminator to oceni. O której masz egzamin? emotka
8 maj 11:59
angol: jutro mam
8 maj 12:07
Trivial: adr, a gdzie poprawna odmiana czasowników? This picture attracts attention.
8 maj 12:50
Trivial: Loka, z tym "staraj się mówić, a nie milczeć" to różnie bywa. emotka Ja zdecydowanie wolałbym przez trzy sekundy nic nie mówić i zebrać myśli, zamiast starać się coś na siłę powiedzieć.
8 maj 12:52
adr: Trivial, racja, dobrze że już po maturze pisemnej xD
8 maj 12:53
daras: ja zapamiętałem ze szkoły tylko tyle, że sie mówi "in this/that picture" angielskiego nauczyłem sie później, sam emotka
8 maj 12:53
Trivial: U mnie obowiązkowo trzeba było zaczynać od "In the picture I can see ...".
8 maj 12:54
angol: nie wiem co to jutro będzie jak ja nic nie umiememotka żeby jakoś te 30% wyskrobać
8 maj 12:59
Trivial: angol, tak w ogóle to weź i poćwicz ze znajomym, ewentualnie przed lustrem/w myślach. emotka
8 maj 13:00
Loka: Trivial zgadzam się oczywiście z Tobą, jednak mi chodziło o to, że lepiej "coś" do tematu powiedzieć, niż przez długi czas milczeć. I wiem, że łatwo się mówi, że rób to i to. Gorzej iść na ten egzamin i rozmawiać z egzaminatorami emotka Mam dzisiaj − stres jest.
8 maj 13:01
angol: powiem jaka pogoda, w jaki kolor swetra są ubrani jeśli będą go znał (ten kolor) emotka, ale jutro będą mieli ze mnie polewe xd
8 maj 13:02
angol: a jeszcze mam pytanie jak się team do nich wchodzi to się mówi dzień dobry czy good morning
8 maj 13:02
Loka: Good morning − jeśli masz rano emotka Dzień dobry też mówią czasami ze stresu emotka
8 maj 13:09
angol: ja bym powiedział dzień dobry bo przecież w Polsce jestem
8 maj 13:09
angol: szczerze to dziwnie będę się czuł wchodząc i gadać good morning
8 maj 13:10
Loka: No niby Polska, ale egzamin z angielskiego. Pewnie po egzaminie nie będziesz pamiętał co powiedziałeś emotka
8 maj 13:25
rtgg: rysunekβ≥
8 maj 12:54