Napisz wzór funkcji liniowej
Leanne:

Hej czy ktoś pomoże przy robieniu zadania , albo chociaż wyjaśni jak mam zrobić ? Kompletnie
nie wiem w jakich miejscach mają te proste przechodzić i jak napisać wzór.
a) Napisz wzór funkcji liniowej, której wykresem jest prosta równoległa do prostej y=2x−4 i
przechodząca przez punkt B=(0,5)
b) Dla jakich argumentów funkcja ta przyjmuje wartości nieujemne ?
c) Jaką wartość funkcja przyjmuje dla argumentu −20 ?
Coś tam zaczęłam tworzyć ale nie wiem czy dobrze. Sorry za nieudolny obrazek , ale chodzi mi
czy ma być miej więcej coś takiego. i jak później do tego napisać wzór.
8 maj 10:03
muflon: y1=a1+b1
y2=a2+b2
if:
y1IIy2 to: a1=a2
8 maj 10:06
muflon: mając już a, podstawiasz pod wzór funcji, Współrzędne A=(x;y) i wyliczasz b
8 maj 10:07
muflon: b)
2x−4≥0
rozwiązujesz nierówność
c)
y(−20)=2*(−20)−4=...
8 maj 10:08
Leanne: czy w podpunkcie a będzie coś takiego ?
y= 2x−4
y= ax −b
y= 2x −b
5= 2*0 −b
b= −5
8 maj 10:20
Leanne: czy w podpunkcie a będzie coś takiego ?
y= 2x−4
y= ax −b
y= 2x −b
5= 2*0 −b
b= −5
8 maj 10:20
Leanne: Hej czy ktos może sprawdzić czy odpowiedzi jakie podałam powyżej są dobrze rowiązane
8 maj 21:37