Stereometria
Donbi: Jakieś fajne zadanka ze stereometrii ktoś posiada? Wiem, że na pewno fulla za nie nie dostanę,
ale chociaż teraz coś przerobię.
8 maj 01:09
muflon: zobacz z ppprzednich arkuszy w zakładce
MATURA
8 maj 10:11
AS:
Dany jest ostrosłup,którego pole podstawy wynosi S
a wysokość jest równa h.
Wysokość h podzielono na n równych części i przez
punkty podziału poprowadzono płaszczyzny równoległe
do podstawy,które podzieliły ostrosłup na ostrosłupy
ścięte.
Obliczyć objętość każdej z tych ostrosłupów.
8 maj 11:21
AS:
Na trzech półprostych wychodzących z punktu A i parami
prostopadłych odmierzono odcinki AM = AN =a , AP = 2*a.
Znaleźć odległość punktu A od płaszczyzny MNP.
(Odp. d = 2*a/3)
W kulę o promieniu R wpisano dwa stożki obrotowe
o wspólnej podstawie z których jeden ma pole powierzchni
bocznej trzy razy większe niż drugi.
Wyznacz stosunek wysokości tych stożków.(Odp. 9 : 1)
8 maj 11:34