trygonometria - dowodzenie
loitzl9006: Wykaż, że dla α=15o zachodzi równość tgα+ctgα=8cos4α
8 maj 00:38
kyrtap: podstaw za alfę 15 stopni i rozłóż sobie 15 stopni na sumę 45 − 30 chyba jest zarówno w
tabicach na tangensa i cotangensa
8 maj 00:44
ZKS:
kyrtap do zadanie jest właśnie dla Ciebie. Nie sądzę aby
loitzl9006 miałby problem
z tym zadaniem.
8 maj 00:49
kyrtap: czemu dla mnie? jeżeli on dodał?
8 maj 00:50
kyrtap: chyba ja powinienem sobie z tym zadaniem poradzić jeżeli dobrze rozumuję oczywiście
8 maj 00:51
kyrtap: bo nie wiem czy dobrze zapisałem
8 maj 00:51
ZKS:
Bo
loitzl9006 jest na trochę innym poziomie niż Ty on dla was wrzuca zadania abyście mogli
poćwiczyć jeszcze przed maturą.
8 maj 00:54
kyrtap: w takim razie przepraszam rozwiąże zaraz sprawdzicie obaj
8 maj 00:55
8 maj 01:05
kyrtap: wychodzę z prawej strony
8 maj 01:05
kyrtap: | | 1 | |
tg15 + ctg15 = tg(45− 30) + ctg(45 − 30) = tg(45− 30) + |
| = |
| | tg(45− 30) | |
| tg45 − tg30 | | 1+ tg45tg30 | |
| + |
| = |
| 1 +tg45tg30 | | tg45 − tg30 | |
8 maj 01:14
ZKS:
Strasznie to trochę wygląda mogłeś po prostu operować sobie na początku na tej α.
| | sin(α) | | cos(α) | | sin2(α) + cos2(α) | |
tg(α) + ctg(α) = |
| + |
| = |
| = |
| | cos(α) | | sin(α) | | sin(α)cos(α) | |
8 maj 01:18
kyrtap: 39 + 1 +U{ 2
√3{3}{{3}
8 maj 01:18
kyrtap: kurde to się potem zredukuje do 4
8 maj 01:19
kyrtap: jeżeli mam możliwość z gotowego wzoru ZKS skorzystać to po co się męczyć
8 maj 01:19
ZKS:
Właśnie widzę u Ciebie ten gotowy wzór o
01 : 18.
8 maj 01:23
kyrtap: bo już mi się nie chciało pisać bo ciężko tu pisać
8 maj 01:24
ZKS:
Tak tak.
8 maj 01:26