matma
kyrtap: Proszę o spr dowodu czy to ma ręce i nogi?
https://matematykaszkolna.pl/strona/3621.html(zadanie 5)
Z tw. cosinusów dla trójkąta ABC
IBCI
2 = IACI
2 + IABI
2 − 2IACIIABI cosα ⇒ a
2 = b
2 + c
2 − 2bc cosα
IACI
2 = IABI
2 + IBCI
2 − 2IABIIBCI cosβ ⇒ b
2 = c
2 +a
2 − 2ac cosβ
1) b
2 + c
2 − a
2 = 2bc cosα
2) c
2 +a
2 − b
2 = 2ac cosβ
| 1) | | b2 + c2 − a2 | | 2bc cosα | |
| |
| = |
| |
| 2) | | c2 +a2 − b2 | | 2ac cosβ | |
| | b2 + c2 − a2 | | 2bc | | cosα | |
|
| = |
| |
| |
| | c2 +a2 − b2 | | 2ac | | cosβ | |
| b2 + c2 − a2 | | 2bc | | sinα | tgβ | |
| = |
| |
|
| |
| c2 +a2 − b2 | | 2ac | | tgα | sinβ | |
| b2 + c2 − a2 | | bc | | sinα | tgβ | |
| = |
| |
|
| |
| c2 +a2 − b2 | | ac | | tgα | sinβ | |
| b2 + c2 − a2 | | 2PΔ | | tgβ | |
| = |
| |
| |
| c2 +a2 − b2 | | 2PΔ | | tgα | |
| b2 + c2 − a2 | | tgβ | |
| = |
| c.n.d |
| c2 +a2 − b2 | | tgα | |
8 maj 00:36
jakubs: Link coś nie tak : 404 − Not Found
8 maj 00:49
8 maj 00:49
jakubs: Według mnie to nie ma raczej znaczenia jak, ważne jest żeby udowodnić
8 maj 00:53