Zadania z parametrem
Johnny Bravo: No dobra znów tego typu zadanie i nie wiem jak rozwiązać. Wgl nie wiem jaki jest schemat do
tych zadań. Może ktoś by podpowiedział jak się robi zadania tego typu?
Dana jest funkcja f(x) = u{ 22x − 2x } / { 22x + 2x } wyznacz wszystkie wartości t dla
których równanie
f(x) = t ma rozwiązanie.
Musiałem funkcję tak zapisać bo nakładało się na siebie jak zrobiłem tym "u". Tam jest kreska
ułamkowa.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam
7 maj 23:55
Johnny Bravo: tak jest wszędzie 2 do x lub 2x , iksy wszystkie w potęgach.
Na razie doszedłem do tego że mianownik zawsze dodatni. No ale co mi to daje? jak pomnożę to i
tak nie wiem co dalej, heh
7 maj 23:57
ZKS:
Co się nakłada?
| | 22x − 2x | |
f(x) = |
| tak to wygląda? |
| | 22x + 2x | |
7 maj 23:57
ZKS:
Jak pomnożysz to masz zwykłą funkcję z parametrem t.
7 maj 23:58
razor: | 22x − 2x | | 2x(2x − 1) | | 2x + 1 − 2 | |
| = |
| = |
| = 1 − |
| 22x + 2x | | 2x(2x +1) | | 2x + 1 | |
8 maj 00:00
Johnny Bravo: Tak dokładnie dziękuję. I co potem normalnie rozwiązuję równanie? a jakby było nie ma rozwiązań
w poleceniu to co mianownik musiałby być równy zero tak? A tutaj to niemożliwe więc zawsze ma
rozwiązanie czy jak?
8 maj 00:02
razor: | | 2 | |
umiesz narysowac wykres funkcji 1 − |
| ? |
| | x−1 | |
8 maj 00:02
ZKS:
Na samym końcu w mianowniku winien być +.
8 maj 00:02
Johnny Bravo: No umiem.
8 maj 00:03
razor: racja ZKS, źle spojrzałem

a jaki jest zbiór wartości funkcji 2
x?
8 maj 00:05
Johnny Bravo: (0; oo) ?
8 maj 00:06
ZKS:
t * 2
x + t = 2
t * 2
x = 2 − t
Sprawdzamy co mamy dla t = 0
0 * 2
x = 2 + 0
0 = 2 ⇒ sprzeczność zatem dla t = 0 mamy brak rozwiązań zakładamy że t ≠ 0 i dzielimy przez t
teraz trzeba pomyśleć kiedy to będzie miało rozwiązanie? Wiemy że zbiór wartości
funkcji wykładniczej jest zbiór liczb dodatnich zatem prawa strona musi być dodatnia
| 2 − t | |
| > 0 ⇒ (t − 2)t < 0 ⇒ t ∊ (0 ; 2). |
| t | |
8 maj 00:07
razor: | | 2 | |
zgadza się  teraz wystarczy zbadać zbiór wartości funkcji 1 − |
| , gdzie x >0. Pytanie |
| | x+1 | |
czy wiesz dlaczego tak?
8 maj 00:07
Johnny Bravo: Nie mam właśnie pojęcia, wgl te zadania z tym parametrem p, t i a robię na czuja. ; (
8 maj 00:08
Johnny Bravo: W odp jest t ∊ (−1 ; 1). Jak coś
8 maj 00:10
razor: | | 2 | |
ZKS źle przepisał, funkcja to 1 − |
|  jak odejmiesz 1 − 0 = 1 i 1 − 2 = −1 to |
| | 2x + 1 | |
zbiór t wyjdzie taki sam
8 maj 00:12
ZKS:
No jasne że tak jest widzisz już to u mnie?
| | 2 | | 2 | |
Zapisałem |
| = t zamiast 1 − |
| = t. Teraz do roboty i popraw. |
| | 2x + 1 | | 2x + 1 | |
8 maj 00:13
Johnny Bravo: Kurde pomału zaczynam trybić to, a podacie może jeszcze jakieś zadanko na przećwiczenie?
8 maj 00:14
Johnny Bravo: ZKS zabieram się za to
8 maj 00:14
razor: | | x+3 | |
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |
| |
| | x2+7 | |
8 maj 00:16
ZKS:
Zbadaj liczbę rozwiązań równania
(m + 2)(3 − 2√2)x + (2m − 1)(3 + 2√2)x = 3m + 2
w zależności od parametru m.
8 maj 00:17
ZKS:
Myślałem że chodzi o dział funkcja wykładnicza.
8 maj 00:18
Johnny Bravo: Dobra to poprawione :
−22x+2=t−1
−2=(t−1)(2x+1)
−1−t=t*2x−2x
−1−t=(t−1)*2x <−− tu jakies założenie? podstawiam pod t =1 i wychodzi sprzeczność, więc
co teraz mogę dzielić?
2x=−1−tt−1
2x zawsze dodatnie tj >0
(t+1)(t−1)<0 i wychodzi , pominałem etap wyciągania −1 i dzielenia
8 maj 00:24
Johnny Bravo: coś mi ten zapis ułamkowy nie wychodzi w tym latexie czy co to jest i sie pokrywa nie wiem
czemu
8 maj 00:24
ZKS:
Stosuj duże U nie małe u. Zapis będą czytelniejsze.
8 maj 00:26
Johnny Bravo: A okej, to nie wiedziałem, ale rozwiązanie chyba ok, co nie? Zastanawiam się jak dojść do tego
zbioru wartości funkcji, kurczę zawsze to robiłem z wykresu lub dla kwadratowej z wierzchołka.
A jak się wyznacza z innych funkcji, albo chociaż jakieś małe naprowadzenie mile widziane.
8 maj 00:28
ZKS:
Przecież ostatnio Ci tłumaczyłem. Zadanie co dał zawodus.
8 maj 00:32
Johnny Bravo: Kurde za dużo robię na raz widocznie, zaraz wrócę do tego i spróbuję zrobić. A w piątek matura
8 maj 00:34
ZKS:
Spójrz tam i spróbuj tutaj zapisać to zadanie co podał razor.
8 maj 00:35
Johnny Bravo: żeby całego nie pisać to wynik to (−oo; −1/14) U (1/2 ; oo) ? Jeżeli coś źle to przeliczę
jeszcze raz , jak wyjdzie tyle samo to podam tutaj całe rozwiązanie.
8 maj 00:38
Johnny Bravo: Jak z tym wynikiem? I ZKS proszę o wskazówkę do Twojego, bo dla mnie to poziom hard jest
8 maj 00:47
ZKS:
Proponuję abyś coś podstawił za coś.
Poprzednie zadanie coś nie gra zbiór trochę inaczej wygląda.
8 maj 00:51
Johnny Bravo: Poprzednie
yx
2 − x +7y − 3 =0
Δ ≥ 0
1−28y
2 + 12y ≥ 0
więc Δ
y = 256
√Δy = 16
8 maj 00:56
ZKS:
Teraz zostało Ci rozwiązać nierówność.
8 maj 00:57
8 maj 00:58
ZKS:
Tak teraz się zgadza.
8 maj 01:00
Johnny Bravo: Teraz rozkmina co tam podstawić
8 maj 01:00
Piotr:
ZKS jakies fajne filmy ostatnio widziales ?
8 maj 01:00
ZKS:
Niestety ostatnio co oglądałem to Suspiria.

Czasu mam tak dużo że szkoda gadać.
Jak zawsze Ty mi możesz coś polecić to spróbuje w weekend obejrzeć.
8 maj 01:03
Piotr:
ZKS niezle Ci zadanko wywalil

trzeba cos zauwazyc
8 maj 01:04
ZKS:
Dam wskazówkę o tym co mówi
Piotr.

Jeżeli liczby a oraz b spełniają warunek
a
2 − b
2 = 1 to a oraz b są liczbami odwrotnymi.
8 maj 01:07
Johnny Bravo: Kurde nie wiem , już chyba nie myślę, nie wiem za co to podstawić.
8 maj 01:09
Johnny Bravo: a czekaj czekaj moment
8 maj 01:09
Piotr:
to wypisze kilka co niedawno widzialem i mi sie podobaly : Drugie oblicze (2012), Człowiek
zwany ciszą, Mary i Max (jesli lubisz czasem obejrzec ciekawa i wzruszajaca historie (nie kom.
romantyczna)), Ziemia niczyja
jesli chcialbys jaki konkretny gatunek to pisz. ja sam czesto mam ochote jakis konkretny
obejrzec.
8 maj 01:10
Johnny Bravo: A jeszcze jakiś czas temu to ogarniałem i już zapomniałem,
8 maj 01:13
ZKS:
Dziękować bardzo.

Wybiorę sobie jedn film z tych i obejrzę w weekend.
8 maj 01:14
Johnny Bravo: Ok ja ogarnę to zadanko jak wrócę z Maca , albo jutro. Muszę odpocząć, bo nie ogarniam już,
bajo
8 maj 01:18
ZKS:
Dobranoc.
8 maj 01:18
Johnny Bravo: No dobra to podstawiłem p pod to. przemnożyłem przez px i otrzymałem:
m+2 +(2m−1)p2x = (3m+2)px
I co z tym mam zrobić?
8 maj 21:48
Johnny Bravo: tak jest p do 2x jak coś
8 maj 21:48
Johnny Bravo: Czyżbym musiał znowu za px podstawić jakieś "t" np. ?
8 maj 21:59