Zadanko maturalne, którego nie rozumiem.)
Blue: Na ile sposobów można wybrać dwóch graczy spośród 10 zawodników?
Dlaczego odpowiedź brzmi 45

Czy to nie jest tak, że pierwszego gracza możemy wybrać na 10 sposobów, a drugiego na 9

10 * 9 = 90
Jak się to liczy

7 maj 23:53
Blue: Zaznaczam, że jeszcze nie miałam kombinacji ani prawdopodobieństwa, więc w temacie nie jestem,
ale ogólnie kiedyś ogarnęłam o co w tym come on
7 maj 23:58
Janek191:
| | | | 10 ! | | 9*10 | |
N = | = |
| = |
| = 45 |
| | | 2 * 8 ! | | 2 | |
7 maj 23:59
Janek191:
Jest taki wzór :
8 maj 00:00
Eta:
| 10*9 | |
| =45 bo gracze AB to Ci sami co BA |
| 2 | |
8 maj 00:00
zombi: "Kombinacje
Liczba sposobów, na które spośród n różnych elementów można wybrać k ( 0 ≤ k ≤ n )
| | | |
elementów, jest równa | " cytat z karty wzorów. |
| | |
Wyobraź sobie, że wybieramy z tych 10 zawodników dwóch do naszej drużyny.
Licząc regułą mnożenia podkreślamy, iż kolejność ma znaczenie tzn. To czy wybierzemy za
pierwszym razem zawodnika z numerem 1, a następnie zawodnika z numerem 2 jest różne od
wybranie za pierwszym razem zawodnika z numerem 2, a następnie zawodnika z numerem 1. Jednakże
spójrz na to z perspektywy drużyny, czy zmienia nam to skład? Nie, bo wybraliśmy dwóch tych
samych zawodników. W treści nie ma wyraźnie zaznaczone, że rozróżniamy kolejność wyboru, a
więc liczenie regułą mnożenia to nic innego jak policzenie dwa razy tej samej możliwości.
8 maj 00:01
Blue: O kurcze, nie rozkminiam za bardzo tego, widziałam już gdzieś ten wzór , ale jakoś do mnie nie
przemawia, wszystkiego , co umiem z prawdopodobieństwa i kombinatoryki nauczyłam się tylko z
filmików matemaksa, więc... xd
8 maj 00:02
Blue: Zombi, dzięki fajne wyjaśnienie

Już bardziej rozkminiam, wolę to bardziej na logikę wziąć
niż uczyć się wzorów
8 maj 00:03