o uczelniach i pensjach
loitzl9006: zadanie pod rozszerzenie → ciągi
Miesięczne pensje rektora, dziekana oraz prodziekana uczelni P1 tworzą malejący ciąg
arytmetyczny zaś rektor, dziekan oraz prodziekan uczelni P2 mają miesięczne pensje tworzące
malejący ciąg geometryczny. Wiadomo, że prodziekan P2 zarabia miesięcznie o 2700 zł mniej niż
rektor P1, a dziekani obu uczelni mają równe miesięczne pensje. Ponadto pensja prodziekana P1
stanowi 60 % pensji rektora P2, a pięciu prodziekanów z P1 zarabia miesięcznie tyle samo co
czterech dziekanów z P2. Oblicz miesięczną pensję dziekana.
Odp. 6000 zł
7 maj 23:28
pigor: ..., niech zarobki w uczelniach
P1, P2 są takie :
w
P1: R>
D>P i a−r>
a>a+r, zaś w
P2: b>
bq>bq
2, to
warunki zadania opiszę układem 4−ech równań np.
takim :
bq
2= a−r−2700 i
a= bq= ? i a+r= 60%b i 5(a+r)= 4bq ⇔
⇔ aq=a−r−2700 i a+r=60%b i 5*60%b=4a i 5*
35b=4bq /:4b ⇔
⇔ 2a−2700=aq+
45a i q=
34 ⇒
2a−2700=34a+45a /*20 ⇔
⇔ 40a−15a−16a=20*2700 ⇔ 9a=20*9*300 ⇔
a=6000 [zł]. ...
8 maj 15:08