matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi-parametry
madzik:
an+1
Dla jakich wartosci parametru a ciąg o wyrazie ogólnym sn=
(a−1)n−2
jest a)rozbieżny do +
∞
b)zbieżny no granicy 0
7 maj 23:25
Janek191:
a n + 1
a +
1
n
b) s
n
=
=
( a − 1) n − 2
( a − 1) −
2
n
Musi być
a
= 0 ⇒ a = 0
a − 1
7 maj 23:57
Domel:
a dla s
n
→+oo
a
a−1+1
1
=
= 1 +
= +oo
a−1
a−1
a−1
1
= +oo − 1 = +oo
a−1
to a − 1 = 0 => a = 1
8 maj 00:11