Pomalowanie czworościanu w grupie S_2_4
calmless: Na ile sposobów można pomalować ściany czworościanu foremnego trzema kolorami? Symetrie z grupy
S24 . Proszę pomóżcie, bo zastanawiam się w ogóle czy ta grupa jest do zrobienia.
7 maj 23:20
calmless: nikt nic?
8 maj 11:54
wredulus_pospolitus:
Wskazowka
ile ścian ma czworościan foremny
8 maj 11:57
J:
Skoro masz trzy kolory i cztery sciany to będą to 4 − elementowe wariacje z powtórzeniami
okreslone na zbiorze 3− elementowym
8 maj 12:09
calmless: ale chodzi o grupę S24, czy coś takiego jest w ogóle możliwe? chodzi o NIESYMETRYCZNE
kolorowania. Czyli sama wariacja nie wystarczy, to jest symetria przestrzenna i to nie jest
takie trywialne.
Z ilości cykli (4! = 24) wynika, że coś takiego jest możliwe, czy zatem jedyna droga to
wszystkie cykle + funkcje tworzące?
8 maj 14:52
zawodus: Jeśli ściany nie są ponumerowane, a raczej nie są to zadanie nie jest takie proste.
8 maj 14:54
calmless: Bo jedynie to wydaje mi się poprawnym rozwiązaniem:
e:
(A)(B)(C)(D) z14
wierzchołek − przeciwległa ściana:
(A)(BCD) z1z3 (4 takie kolorowania)
środki przeciwległych krawędzi:
(AB)(CD) z22 (2 takie kolorowania)
funkcja miała by postać z14 + 4 * z1z3 + 2 * z2224
w bardziej czytelnej formie (chyba) (z14 + 4 * z1z3 + 2 * z22)/24
czyli to miałoby być (34 + 4 * 3 * 3 + 2* 32)/24 = (81 + 36 + 18)/24 = 135/24
i tu jeszcze chyba gdzieś się walnąłem, bo powinna wyjść całkowita (albo i nie?)
8 maj 16:18