1-1
WueR:
Zadanie dla chetnych.
| | 3 | | k+1 | | 2 | |
Niech f(x) = − |
| x3 + |
| x2 + |
| kx + x. |
| | 12 | | 2 | | 3 | |
Wyznaczyc wszystkie wartosci parametru k (k∊R) tak, by f byla roznowartosciowa na przedziale
7 maj 22:43
zombi: Ktoś potwierdzi czy dobrze myślę?
Różnowartościowa, więc rosnąca lub malejąca, czyli
| | 2 | |
f'(x) > 0 dla x∊(− |
| , 6) |
| | 3 | |
lub
| | 2 | |
f'(x) < 0 dla x∊(− |
| , 6) |
| | 3 | |
?
7 maj 22:46
WueR:
Konkretniej − funkcja scisle rosnaca/malejaca jest 1−1 (roznowartosciowa).
7 maj 22:47
WueR:
No bo np. funkcja f(x) = 2 jest takze rosnaca, ale roznowartosciowa juz nie jest.
7 maj 22:48
ZKS:
f(x) = 2 jest rosnąca od kiedy? Przecież to funkcja stała.
7 maj 22:54
WueR: Oj, przepraszam, jest to funkcja slabo rosnaca. Wydaje mi sie, ze definicje:
f:A→R
∀x
1,x
2∊A: x
1<x
2 ⇒ f(x
1) ≤ f(x
2) mialem "ochrzczona" jako rosnaca, chociaz nie wykluczone,
ze moge sie mylic.
7 maj 22:57
ZKS:
To według mnie jest funkcja niemalejąca.
7 maj 23:01
WueR:
Pozno jest − dobrze ze ktos czuwa. Oczywiscie niemalejaca.
7 maj 23:06
zombi: Czyli dobre warunki dałem?
7 maj 23:07
WueR:
Metoda jak najbardziej powinna zaprowadzic do poprawnej odpowiedzi. Cos z tego wyszlo?
7 maj 23:08
zombi: Nie wiem, bo nie liczyłem

Mózg spuchnięty po dzisiejszych angielskich
7 maj 23:10