matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
uu:
1. O wielkościach x i y wiadomo że są odwrotnie proporcjonalne. Który z poniższych warunków mogą spełniać? A. x/y = 0,25 B. √2−1/ x= √2+1/y C. x/ √3 = √3/ 6y D. x+y/3 = 4/5 (odp C)
7 maj 22:21
ja:
wtedy x*y=a
x
√
3
=
⇒ x*y=...?
√
3
6y
7 maj 22:28