Rozdupczanie zadanek maturalnych
Pat: W kulę o danym promieniu R wpisano stożek, którego promień r = 0,6R. Wyznacz stosunek objętości
stożka do objętości kuli.
7 maj 22:10
muflon: k−skala podobieństwa
V=k3
7 maj 22:12
muflon: a nie fail, jestem taki zaspany, że nie zauważyłem że stożek i kula to nie są figury podobne
7 maj 22:13
Pat: wyszlo mi 0,162 ale nie wiem czy dobrze
7 maj 22:14
muflon: jutro rano zrobię
7 maj 22:14
Pat: ok
7 maj 22:15
muflon: btw są chyba 2 przypadki
7 maj 22:16
Godzio:
Przypadek 1 − czarny stożek
x
2 + r
2 = R
2 ⇒ x = 0.8R
H = x + R = 1.8R
| Vs | | 0.62 * 1.8 | |
| = |
| = 0.162 |
| Vk | | 4 | |
Przypadek drugi − czerwony stożek
y
2 + r
2 = R
2 ⇒ y = 0.8R
H = R − y = 0.2R
| Vs | | 0.62 * 0.2 | |
| = |
| = 0.018 |
| Vk | | 4 | |
7 maj 22:47
Pat: Ale przecież z twierdzenia sinusów wynika, że sinus kąta rozwarcia stożka jest równy 0,6
natomiast cosinus 0,8. Napiszcie co o tym sądzicie
8 maj 10:13
Pat: Dlatego też przekrój będzie trójkątem ostrokątnym. Nieprawdaż?
8 maj 10:14
muflon:
8 maj 11:12
Godzio:
A skąd Ci wyszło, że cosinus musi być równy 0.8? Równie dobrze może być równy −0.8.
8 maj 12:43