7 maj 22:09
Francuz: linią narysowaną ołówkiem proszę się nie sugerować.
7 maj 22:12
razor: | | ax+b | |
Jest to funkcja, w której dla x = −3 "dzielisz przez 0", równanie |
| = 2 nie ma |
| | x+c | |
rozwiązania, i f(−7) = 1
7 maj 22:13
ZKS:
| ax + b | | a(x + c) − ac + b | | b − ac | |
| = |
| = |
| + a |
| x + c | | x + c | | x + c | |
| | u | |
Z wykresu wynika że c = 3 oraz a = 2 ponieważ wykres y = |
| przesunięto o |
| | x | |
wektor u
→ = [−3 ; 2] natomiast b obliczysz wykorzystując informację że funkcja ta przechodzi
przez punkt A = (−7 ; 1) zatem f(−7) = 1 i liczysz b.
7 maj 22:17
Francuz: czyli c=3?
7 maj 22:17
Francuz: okey, wielkie dzięki!
7 maj 22:21
Johnny Bravo: Tutaj chyba można prościej: tzn skorzystać z asymptot, punktu A i chyba miejsca zerowego
(−5;0).
dla asymptot
a/1 = 2
−c/1 = −3 .
Z miejscem zerowym nie jestem pewien. ale jak coś to f(−5) = 0
a punkt A to wiadomo podstawiasz za x i y.
7 maj 22:25
Francuz: nie rozumiem, skąd to a/1 i −c/1?
7 maj 23:02