planimetria, kąty w okręgu
ania: Dany jest okrąg o promieniu 7. Przez punkt P, którego odległość od środka okręgu jest równa 3,
poprowadzono cięciwę o długości 13. Oblicz długości odcinków, na jakie punkt P dzieli tę
cięciwę.
Nie rozumiem czemu nie można tego policzyć zwykłym pitagorasem..
7 maj 21:49
Bogdan:

x + y = 13
z tw, cosinusów:
49 = 49 + 169 − 2*7*13*cosα ⇒ cosα = ...
oraz
9 = x
2 + 49 − 14xcosα
Po wykonaniu obliczeń otrzymamy x = 5 i y = 8
7 maj 22:26
pigor: ..., nie wiem gdzie ty widzisz Pitagorasa

niech punkt P dzieli cięciwę na odcinki
x=? i 13−x=? , to
z podobieństwa trójkątów utworzonych z warunków zadania
masz np. równanie:
(7+3)*4 = x(13−x) ⇔ 40 = 13x−x
2 ⇔
⇔ x
2−13x+40= 0 ⇔
x=5 v
x=8 , zatem
odp. punkt P dzieli cięciwę na
2 odcinki długości
5 i
8 . ...
7 maj 22:30
Eta:

Dwa razy z tw. Pitagorasa
y=
√32−x2= ........ = 1,5
|AP|=6,5+1,5=8 , |PB|=5
7 maj 22:38
Eta:
Ja widzę
7 maj 22:39
Mila:
Eta, odwiedzałam Twoje strony. Wspaniała majówka .
7 maj 22:47
Eta: Jakie te strony?
7 maj 22:56
Mila:
Góry Świętokrzyskie? Źle myślę?
7 maj 23:01
Mila:
No to blisko przecież.
7 maj 23:04
Mila:
Na Roztoczu niestety nigdy nie byłam, może wybiorę się w wakacje.
7 maj 23:06
Eta:
Polecam

Roztocze jest przepiękne szczególnie latem
7 maj 23:08
pigor: .., no chyba dlatego polubiłem tak tę matmę, bo
Ty widzisz Pitagorasa, kolega coś więcej niż Pitagorasa, bo
jego uogólnienie, a ja go nie widzę wcale i to jest fajne
7 maj 23:11
Eta:
Ejjj
π... naprawdę nie widzisz?
7 maj 23:16
pigor: ... no może źle się wyraziłem ,...

nie widziałem . ...
7 maj 23:25
Eta:
7 maj 23:26
Eta:
A jabłuszko widzisz?
7 maj 23:26
pigor: ..., no tak widzęęę, wiiidzę bardzo wyraźnie
7 maj 23:35
Eta:
7 maj 23:36