Pilnie potrzebuję na jutro
Reborn: Dla jakich wartości parametru "m" wielomiany W(x)=3x3+mx4+2mx3+mx2+m2x+3 i
G(x)=3x3+mx4+2x3+x2−x+3 są równe
7 maj 20:54
loitzl9006:
Zauważ, że W(x)=mx4+(3+2m)x3+mx2+m2x+3
a G(x)=mx4+5x3+x2−x+3
porównujemy odpowiadające współczynniki:
m=m (porównanie współczynników przy x4 w obu wielomianach)
3+2m=5 (porównanie współczynników przy x3)
m=1 (przy x2)
m2=−1 (przy x)
3=3 (wyrazy wolne)
te 5 warunków ma być spełnionych, ale ponieważ pojawia się równanie sprzeczne m2=−1 to wg mnie
nie ma takiego parametru m.
7 maj 21:05