Przynajmniej jeden pierwiastek dodatni ?
warjat: Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy y=(m+1)x2 +2x−4m+1 ma przynajmniej jeden
pierwiasetk dodatni?
7 maj 20:52
Pat: 1) m+1 = 0
m = −1
0 * x
2 +2x − 4 * (−1) + 1 = 0
2x+5 = 0
x = −5/2 < 0 czyli m ∊∅
2)m≠−1
przynajmniej jeden pierwiastek ⇒ 1 lub 2 pierwiastki
a) Δ>0 i x
1x
2>0 i x
1+x
2>0
b) Δ>0 i x
1x
2<0
c) Δ=0 i x
0>0
przypadki już sobie rozwiążesz

tam gdzie jest "i" weź część wspólną zbiorów
7 maj 22:00
ZKS:
A nie lepiej jest zrobić kiedy ma niedodatnie rozwiązanie?
7 maj 22:05