wielomiany. proszę o wytłumaczenie jak co robić po kolei
piotreks: wyznacz wielomiany w(x) = 2f(x) − 3g(x) oraz u(x) = 12g(x) − 13f(x). Podaj stopień
oraz sumę współczynników każdego z tych wielomianów
a) f(x) = x5 + 12x2+3, g(x) = −2x4+ x23+2
7 maj 20:49
Olgaaa: Na początku wyznacz sobie te wielomiany...
w(x)=2*(x
5+1/2
2+3)−3*(−2x
4+x
2/3+2)
i tak samo z u(x)
musisz to już tylko sobie wyliczyć
stopień wielomianu to najwyższa potęga przy współczynniku, czyli np. w wielomianie f(x) stopień
wielomianu wynosi 5
później policz w(1) i wyjdzie Ci na spokojnie suma współczynników każdego z wielomianów
7 maj 21:02
piotreks: dzięki
7 maj 21:16