vieta
Donbi: Cześć moglibyście mi pomóc z rozpisywaniem vieta?
wiem, że
x12+x22=(x12+x22)−2x1x2
ale nie wiem jak jest z pozostałymi:
x3+x3=?
x4+x4=?
7 maj 20:47
razor: x13 + x23 = (x1+x2)3 − 3x1x2(x1+x2)
x14 + x24 = [(x1+x2)2 − 2x1x2]2 − 2(x1x2)2
7 maj 20:51
Donbi: a mógłbyś mi to rozpisać? Jak do tego dojść? Nie bardzo wiem albo podpowiedź z czego
skorzystać.
7 maj 20:52
razor: wzory skróconego mnożenia
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
(a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
z tym powinieneś sam dać radę wyprowadzić te wzory wyżej
7 maj 20:53
Donbi: Dzięki!
7 maj 20:57