Wykaż, że równanie ma jedno rozwiązanie
Radek: Wykaż, że równanie ma jedno rozwiązanie
√x+1=2x−1
Czy takie coś mogę podnieść obustronnie do kwadratu ?
7 maj 20:41
muflon: Zrób to graficznie
7 maj 20:43
Radek: Bo można podnosić do kwadratu jak mamy pewność że liczba pod pierwiastkiem jest dodatnia ?
7 maj 20:43
Vizer: Możesz, przy zachowaniu odpowiednio dziedziny

Ewentualnie na chama podnieść i sprawdzić
rozwiązania czy się zgadzają, ale jest to metoda mniej elegancka wg mnie.
7 maj 20:44
muflon: +jak podnosisz do kwadratu to powstaje Ci dodatkowe rozwiązanie, które musisz odrzucić
7 maj 20:44
Vizer: Dokładnie tak, chociaż też nie dokońca bo liczba ta może być nieujemna czyli 0 też wchodzi
do dziedziny, czyli :
x + 1 ≥ 0 (to wiadomka) ⋀ 2x − 1 ≥ 0 (bo wynik pierwiastkowania także musi być nieujemny)
7 maj 20:46
Radek:
Dzieidzna
x∊<12,∞)
√x+1=2x−1
x+1=4x2−4x+1
4x2−5x=0
x(4x−5)=0
x=0 i x=5/4
Odp: x=5/4
Dobrze?
7 maj 20:52
Vizer: Dobrze
7 maj 20:53
Radek: Czyli zawsze mogę podnosić do kwadratu takie równania ?
7 maj 20:54
Vizer: Możesz, ale jak widzisz musisz dobrze wyznaczyć warunki dla x−a co nie zawsze jest takie
proste.
7 maj 20:56
Radek: Przy obliczeniu dziedziny ?
7 maj 20:56
Radek: Rozumiem, a co jeśli nie jest to proste ?
7 maj 20:57
muflon:
7 maj 20:57
Vizer: Jeśli nie jest to proste to robi się trudne

Ale ta sama metoda, określamy warunki dla x−a,
ewentualnie na końcu sprawdzamy wyniki (metoda starożytnych).
7 maj 20:59
Radek: Oki dziękuje
7 maj 21:05
Radek: A czy uzasadnieniem jest jak zrobię graficznie?
7 maj 21:06
Vizer: Graficzna to też brzydka metoda, bo jak ładnie wynik nie wychodzi to nie odczytasz z wykresu
rozwiązania, chociaż narysowanie sobie tego pozwala lepiej zobrazować problem.
7 maj 21:13