Karolina: Jak policzyć macierz?
|16 213 | |b0| = | 2287 |
|213 3049,5 |* |b1| | 31333 |
wyznaczyć b0, b1
Proszę o szybką pomoc.
7 maj 20:29
sushi_ gg6397228:
umiesz mnozyc macierz ?
7 maj 20:31
Vizer: Z tego wychodzi klasyczny układ równań :
{16b0 + 213b1 = 2287
{213b0 + 3049,5b1 = 331333
7 maj 20:33
Karolina: uhm. układ równań. Generalnie potrzebuję zapisać to w excelu. mam tam możliwośc wprowadzenia
macierzy i mnożenia ich, ale nie wiem jak to wprowadzić żeby wyrzucił mi wyniki b0 i b1
7 maj 20:40
Vizer: Nie znam się na excelu tak bardzo, ale może to równanie przekształcić, odwrócić tą pierwszą
macierz (nie wiem czy taka funkcja w excelu jest) i wtedy b
0 i b
1 będą równe :
7 maj 20:52