Logarytmy Dwa Przykłady :)
Olek: Logarytmy Dwa Przykłady

1) log
x√5+ log
x(5x)−2,25= (log
x√5)
2
2) log
x2*log
2x2= log
16x2
7 maj 20:21
Tadeusz:
2)
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| log2x | | log22x | | log216x | |
log
2x(log
22+log
2x)=log
216+log
2x
(log
2x)
2=4
(log
2x−2)(log
2x+2)=0 −−− itd−
7 maj 20:43
Eta:
1/ x>0 i x≠1
0,5*log
x5+log
x5+log
xx −2,25= 0,25*(log
x5)
2 /*4
............
(log
x5)
2−6log
x5+5=0 ⇒ (log
x5−5)(log
x5−1)=0 ⇒ ...... dokończ
2/ x>0 i x≠1
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| log2x | | log2(2x) | | log2(16x) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| * |
| = |
| |
| | log2x | | 1+log2x | | 4+log2x | |
log
2x*(1+log
2x)=4+log
2x
(log
2x)
2=4 ⇒ log
2x=2 v log
2x= −2 ⇒ .......... dokończ
7 maj 20:50
Eta:
Olek wklepał zadanie i........ poszedł na randkę
7 maj 20:52
Olek: Dziękuje

!
7 maj 22:07
undefined: log8(16) = log2(16)/log2(8) = 4/3
7 maj 22:14