przebieg i zmienności funkcji
Magda: Należy zbadać przebieg i zmienności funkcji
y=x3*e−x
(podać granice, miejsca zerowe, wyznaczyć minimum i maximum lokalne, wypukłości, wklęsłości i
punkty przegięcia)
Za wszelką pomoc będę dozgonnie wdzięczna!
7 maj 20:15
sushi_ gg6397228:
jakis własny wklad ?
7 maj 20:16
Magda : y'= e−x * (3x2−x3)
max. lokalne x max=0 y max=e0=1
min. lokalne x min=3 y min=e−3
y''=e−x * (3x2−x3)
funkcja ∩ (−∞,0), (3 − pierwiastek z 3, 3+ pierwiastek z 3)
funkcja ∪ (0, 3 − pierwiastek z 3), (3+ pierwiastek z 3, +∞)
7 maj 20:43
Magda : W razie błędu proszę o pomoc.
7 maj 20:44
Magda : y''= e−x * (x3 −6x2 +6x)
Mój błąd.
7 maj 20:47
sushi_ gg6397228:
"0" jest podwojnym pierwiastkiem, wiec nie ma zmiany znaku w otoczeniu
y ' i y '' dobrze policzone
7 maj 21:06
sushi_ gg6397228:
7 maj 21:09
Magda : Max lokalne nie występuję? Czy mogę prosić o pomoc w wyliczeniu granic i punktów przegięcia?
7 maj 21:28
sushi_ gg6397228:
przeciez na rysunku widac ze x=3 to jest max lokalne; mininum brak
7 maj 21:41
sushi_ gg6397228:
granice +
∞ to Hospital "3" razy"
| | −∞ | |
granica −∞ to −∞ bo |
| −−>−∞ |
| | [0]+ | |
p.p. to y''= 0 pokaz jak to liczysz
7 maj 21:44
sushi_ gg6397228:
sa 3 p.p.
x=0
x= 3−√3
x=3+√3
7 maj 21:50
Magda : p.p
dla x=0 y=e0=1
dla x=3 − pierwiastek z 3 y=?
dla x= 3+ pierwiastek z 3 y=?
7 maj 21:57
Magda : Tak też mam. Dziękuję.
7 maj 21:58
Magda : A miejsce zerowe?
7 maj 22:02
Magda : Również w dalszym ciągu niezrozumiałe są dla mnie granice.
7 maj 22:12