Logarytmy. Proszę chociaż o zrobienie 2 przkladów :) Dziękuje
Jasiek: Logarytmy: Jeżeli ktoś by mógł to chociaż z dwa zadania

1) log
2 2x−1=log
4(4−x)
2) log
4 (x+3) −2= log
4(x−1) − log
4 8
3) log(7x−9)
2 + log(3x−4)
2=2
4) log
2(x+1)
2 + log
2|x+1|=6
5) log
2(25
x+3−1)= 2+log
2(5
x+3+1)
7 maj 20:14
Olek: Może ktoś chociaż dwa przykłady :C
7 maj 22:22
ICSP: Które?
7 maj 22:26
ZKS:
4)
log2(x + 1)2 + log2|x + 1| = 6
D = R \ {−1}
2log2|x + 1| + log2|x + 1| = 6
3log2|x + 1| = 6
log2|x + 1| = 2
|x + 1| = 22
|x + 1| = 4
x + 1 = 4 ∨ x + 1 = −5
x = 3 ∨ x = −5
7 maj 22:26
Olek: obojętnie oprócz 4, ponieważ kolega/koleżanka z góry już zrobiła
7 maj 22:40
ICSP: no to 5)
log2 (25x+3 − 1) = 2 + log2(5x+3 + 1)
D : x > −3
log2 (25x+3 − 1) = log2 (4 * 5x+3 + 4)
25x+3 − 1 = 4 * 5x+3 + 4
25x+3 − 4 * 5x+3 − 5 = 0
t = 5x+3 , t > 0
t2 − 4t − 5 = 0
t = 5 v t = −1 − drugie jest sprzeczne z założeniem
t = 5 ⇒ x = −2
7 maj 22:50