Proszę o pomoc równania i nierówności
kate: Proszę o pomoc: W prostokącie jeden z boków jest o 6cm dłuższy od drugiego.Gdy parę
dłuższych boków skrócono o 20%, a parę krótszych przedłożono o 25% otrzymano prostokąt o takim
samym obwodzie. Jaki obwód ma każdy z tych prostokątów?
Proszę o pomoc
7 maj 19:58
sushi_ gg6397228:
jakis wlasny wklad w zadanie ?
7 maj 20:04
kate: dłuższe boki: 6cm x + 6cm x = 12cm 2x
krótsze boki: x +x= 2x
po zmianie:
12cm 2x − 20%
2X+20%
OBWÓD:
12cm 2x − 20%+ 2X+25% = 12CM 2X +2X
12cm 20%+4X+25% = 12CM 4X....................NIE WIEM CZY TO JEST DOBRZE.........CHYBA
NIE........
7 maj 21:07
sushi_ gg6397228:
dłuższy bok: x+6
krótszy bok: x
obwód=.....
teraz nowe boki
dłuższy bok:......
krótszy bok:.....
7 maj 21:13
kate: dłuższy bok: x+6
krótszy bok: x
obwód=x+x+x+6+x+6 = 4x+12
teraz nowe boki
dłuższy bok: x−20%
krótszy bok: x+25%
7 maj 21:18
sushi_ gg6397228:
20%x = 0,2 x
dłuższy bok: x − 0,2 x
krótszy bok: .....
obwód
7 maj 21:19
sushi_ gg6397228:
tak miało byc dla dłuzszego boku
20%(x+6) = 0,2 x + 0,2*6= 0,2 x + 1,2
dłuższy bok x− (0,2 x +1,2)
7 maj 21:28
sushi_ gg6397228:
zgubilem jeszcze "6" (ogladam mecz i same chochliki) przepraszam
dłuzszy bok: x+ 6 − (0,2x +1,2)
7 maj 21:32
kate: dłuższy bok: x+6
krótszy bok: x
obwód=x+x+x+6+x+6 = 4x+12
teraz nowe boki
dłuższy bok: x−20%
krótszy bok: x+25%
Obwód: 2x−0,2x + 2x+2,5x
równanie:
2 x−0,2x +2 x+2,5x= 4x+6
4,6x=12
x=2.6
albo tak:
dłuższy bok: x+6
krótszy bok: x
obwód=x++x+6+= 2x+6
teraz nowe boki
dłuższy bok: x−0,2x
krótszy bok: x+2,5x
Obwód: x−0,2x + x+2,5x
równanie:
x−0,2x + x+2,5x= 2x+6
2,3x=6
x=2.6
ale to chyba nadal jest źle............dla mnie to jest trudne zadanie:(
7 maj 21:35
sushi_ gg6397228:
boki wyjda 24, 24,30, 30 i nowe 30,30, 24,24
nowy bok
długi : x+6 − (0,2 x +1,2)
krótki: x+ 1,25x
7 maj 21:38
kate: to co wysłałam to jest źle
7 maj 21:38
kate: a obwód to 108cm
ale już siedzę nad równaniem.....to jest najważniejsze aby zrozumieć
7 maj 21:40
Eta:
Długości boków przed zmianami : x+6 i x
długości boków po zmianach : 0,8(x+6) i 1,25*x
jeżeli obwody są równe , to i połowy obwodów też:
zatem 2x+6=0,8(x+6)+1,25x
dokończ ........ x=.........
7 maj 21:42
kate: proszę pomóż mi z równaniem:(.........padam liczę różnie i nic mi sensownego nie wychodzi:(
7 maj 21:42
Eta:
2x+6=0,8x+4,8+1,25x
0,05x=1,2 ⇒ x=24 to x+6 = 30
Ob= 2*24+2*30=.........
7 maj 21:45
kate: zatem 2x+6=0,8(x+6)+1,25x
2x +6 = 0,8x+ 4,8+ 1,25x
1,2=0,5x
2,4=x
7 maj 21:47
kate: dziękuję

ślicznie dziękuję

Ob= 2*24+2*30=108cm
7 maj 21:50
Eta:
0,8x+1,25x=2,05x
1,2=0,05x
7 maj 21:51
Eta:
Na zdrowie
7 maj 21:52
kate: Eta możesz mi wyjaśnić to: długości boków po zmianach : 0,8(x+6) i 1,25*x
7 maj 21:59
kate: skąd 0.8............

7 maj 22:01
Eta:
Jeżeli dłuższy zmniejszono o 20% to ma on długość 80% poprzedniego
czyli 0,8(x+6)
jeżeli krótszy zwiększono o25% to ma on długość 125% poprzedniego
czyli 1,25*x
Czy teraz jasne?
7 maj 22:05
kate: tak
7 maj 22:08
Eta:
7 maj 22:10