Logarytmy
Olaaaa: Dane są liczby a=√(7)log2,b=2log₄ 8. Oblicz |2a−b|.
7 maj 19:45
sushi_ gg6397228:
zapisz porzadnie "a"
7 maj 19:48
Olaaaa: a=√7do log2
7 maj 19:51
sushi_ gg6397228:
a= √7log 2
b= 2* log4 8 ?
7 maj 19:55
Olaaaa: b=2log₄ 8
7 maj 19:58
sushi_ gg6397228:
dla "b"
wzory na zamiane podstawy znasz ?
musimy zamienic na log2....
7 maj 20:00
Olaaaa: a jak te a zrobić?
7 maj 20:03
sushi_ gg6397228:
jest "7" i "2" wiec jest coś pokręcone' powinna byc ta sama liczba
7 maj 20:04
Olaaaa: a=√7do log7 2 tak?
7 maj 20:05
sushi_ gg6397228:
to juz lepiej brzmi
liczymy najpierw "b"
7 maj 20:06
Olaaaa: No to b wychodzi 3
7 maj 20:07
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
wzorek do wykorzystania dla "a"
dlogd e= e
7 maj 20:10
Olaaaa: Czyli po wszystkich obliczeniach wyjdzie 1?
7 maj 20:12
sushi_ gg6397228:
zapisuj wyniki poszczegolnych operacji, a nie koncowy
7 maj 20:13
Olaaaa: |2*2−3|=|1|=1
7 maj 20:14
sushi_ gg6397228:
a=....
7 maj 20:15
Olaaaa: a=2, b=3 |2*2−3|=|1|=1
7 maj 20:17
sushi_ gg6397228:
a≠2
7 maj 20:18
Olaaaa: no jak nie?
7 maj 20:19
sushi_ gg6397228:
tam nie ma 7log7 2 tylko jest √7 log7 2
7 maj 20:20
Olaaaa: to ile wyjdzie a?
7 maj 20:21
sushi_ gg6397228:
√7= 7.............
7 maj 20:22
Olaaaa: 71/2
7 maj 20:25
sushi_ gg6397228:
7
12 * log7 2
| | 1 | |
dla wykładnika wzorek |
| * log7 2 = log7 ................ |
| | 2 | |
7 maj 20:27
Olaaaa: Nie mam pojęcia
7 maj 20:29
sushi_ gg6397228:
wypisz wszystkie wzory na logarytmy
7 maj 20:30
Olaaaa: Nie rozumiem jak to zrobić , napisz rozwiązanie
7 maj 20:33
sushi_ gg6397228:
otworz podrecznik i wypisz mi wszystkie wzory na logarytmy
7 maj 20:34
Olaaaa: n*loga b=loga(b)do n=log1/a do n*b
7 maj 20:41
sushi_ gg6397228:
to masz własnie ten wzor uzyc
r* loga x= loga xr
czekam na odpowiedz, tego co zapisałem o 20.27
7 maj 20:44
Olaaaa: 1/2*log7 2=log7−2
7 maj 20:47
sushi_ gg6397228:
ile to jest 21/2 ?
7 maj 20:49
Olaaaa: √2
7 maj 20:51
sushi_ gg6397228:
to teraz zapisz od poczatku caly przyklad
i podaj koncowy wynik dla "a"
7 maj 20:52
Olaaaa: |2*a−b|=|2*log7√2−3|=
7 maj 20:55
sushi_ gg6397228:
zapisz od nowa ile jest "a", a nie strzelasz
7 maj 21:02
Olaaaa: nie mam czasu, robię dobrze czy nie?
7 maj 21:02
sushi_ gg6397228:
a ja ogladam mecz i nie mam zamiaru przepisywac kolejny raz
jest źle policzone "a"
7 maj 21:06
Olaaaa: a=log7√2
7 maj 21:08
sushi_ gg6397228:
a= √7log7 2= 7.....
7 maj 21:11
Olaaaa: 7 1/2*log7 2
7 maj 21:13
sushi_ gg6397228:
to juz bylo; nie mozesz przepisac dalej i podac a=.............
7 maj 21:14
Olaaaa: nie wiem jak dalej obliczyć
7 maj 21:15
sushi_ gg6397228:
masz wszystko juz policzone
tylko przepisac kolejne obliczenia
godzina 21.11 = potem godzina 20.27= uzycie w wykladniuk wzoru o 20.44= wzor o 20.10
a= √2
koniec meczarni
7 maj 21:18
Olaaaa: no a teraz |2*√2−3|
7 maj 21:23
olaaaa: tego nie można przecież obliczyć
8 maj 14:49