Prawdopodobieństwo
muflon: Ze zbioru {1,2,3,4..........,n} losujemy kolejno 2 liczby. Jaka jest szansa, że pierwsza z nich
będzie mniejsza od pewnej ustalonej liczby k (1<k<n) a druga większa od k
Ω−zbiór wszystkich zdarzeń, gdzie kolejno losujemy 2 liczby z {1,2,3...,n}
IΩI=n*(n−1)
A− taki zbiór zdarzeń, że pierwsza liczba mniejsza od k, a druga większa od k.
IAI=1*(n−2)+2(n−3)+3(n−4)+,,,,+(n−4)3+(n−3)2+(n−2)*1=.....
i jak dalej to uprościć, bo nie wiadomo czy n jest parzyste czy nie
7 maj 19:41
muflon: up
7 maj 20:37
Mila:
Liczb mniejszych od k jest: k−1
Liczb większych od k jest: n−k
( np, {1,2,3,4,
5,6,7,8} k=5
liczb mniejszych od 5 jest (5−1)=4 liczb wiekszych od 5 jest 8−5=3)
|A|=(k−1)*(n−k)
| | (k−1)*(n−k) | |
P(A)= |
| |
| | n*(n−1) | |
7 maj 20:44
muflon: Dzięki
7 maj 20:45
Mila:

to już nic nie piszesz jutro?
7 maj 20:46