Rozpisanie do zadań z wzorami Viete'a
Śpiewaczek: Wzory Viete'a.
Witam. Rozszerzenie za dwa dni... więc mam prośbę o sprawdzenie i w razie potrzeby
wyprowadzenie poniższych wzorów.
x1
2+x2
2 = (x1+x2)
2−2x1x2 Tego jestem pewny
x1
2−x2
2 = (x1+x2)
2−4x1x2 I tutaj podstawiając np 2 i 3 nie pasuje

x1
3+x2
3 = (x1+x2)[(x1+x2)
2−3x1x2] Chyba dobrze.
x1
2−x2
2 = (x1+x2)[(x1+x2)
2−6x1x2] Beton

x1
4+x2
2= [(x1+x2)
2−2x1x2]
2−2(x1x2)
2
x1
2−x2
2= [(x1+x2)
2−4x1x2]
2−2 (x1x2)
2
Wiem, że mogę podstawić i sprawdzić po kolei ale za każdym razem wychodzi inaczej.
Już muszę odgadnąć od tego.
Dziękuję góry za pomoc!