ciągi-granice
madzik: | | an+1 | |
Dla jakch wartosci parametru a ciąg o wyrazie ogólnym sn= |
| jest zbieżny do |
| | (a−1)n−2 | |
granicy:
b)rozbieżny do +
∞
7 maj 19:31
Janek191:
a) a = − 1
| | a n + 1 | | a + 1n | |
sn = |
| = |
| |
| | ( a − 1) n − 2 | | (a − 1) − 2n | |
więc
| a | | 1 | |
| = |
| ⇒ 2 a = a − 1 ⇒ a = − 1 |
| a − 1 | | 2 | |
7 maj 19:43
Janek191:
a) a = − 1
| | a n + 1 | | a + 1n | |
sn = |
| = |
| |
| | ( a − 1) n − 2 | | (a − 1) − 2n | |
więc
| a | | 1 | |
| = |
| ⇒ 2 a = a − 1 ⇒ a = − 1 |
| a − 1 | | 2 | |
7 maj 19:43
madzik: a w nastepnym podpunkcie mam, ze ma być zbieżny do 2. Czyli wtedy jest to niemożliwe? wychodzi
mi 0=−2
7 maj 19:46
madzik: i jak z podp b) ?
| | a | |
kiedy |
| jest rozbieżny do +∞? |
| | a−1 | |
7 maj 20:04
madzik: up
7 maj 20:37
madzik: up
7 maj 21:46
madzik: up
7 maj 23:23
Janek191:
Zbieżny do 2.
| | a | |
Wtedy |
| = 2 ⇒ a = 2 |
| | a − 1 | |
7 maj 23:47