Podaj współrzędne środka i długość promienia okręgu
Misia: Podaj współrzędne środka i długość promienia okręgu x2+ (y−3)2=16
7 maj 19:01
7 maj 19:02
muflon: S=(0;3)
r=√16=.....
7 maj 19:05
Misia: dajcie całe odpowiedzi jak potraficie
7 maj 19:10
Janek191:
x
2 + ( y − 3)
2 = 16
( x − 0)
2 + ( y − 3)
2 = 4
2
więc
środek okręgu S = (0; 3) oraz promień r = 2
===================================
Korzystamy z wzoru
( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
S = (a ; b) r − promień okręgu
7 maj 19:14
Janek191:
Oczywiście r = 4
7 maj 19:26