Funkcja wymierna
Mateusz: Wyznacz zbiór tych wartości parametru m (m∊R), dla których funkcja wymierna W(x)=4x2−8x+m/x+1
ma jedno miejsce zerowe
7 maj 18:55
niedlugo_matura: delta=0
7 maj 18:56
Tadeusz:
| | 4x2−8x+m | |
W(x)= |
| ... tak  |
| | x+1 | |
7 maj 19:03
niedlugo_matura: nawet nie zauważyłam jak to jest napisane a to różnica faktycznie
7 maj 19:09
Mateusz: to pierwsze
7 maj 19:09
niedlugo_matura: miejsca zerowe W(x)=0
zatem 4x
2−8x +m =0 pomnożyliśmy przez mianownik i teraz delta tak mi się wydaje
7 maj 19:22
Mateusz: jakie mają być warunki?
7 maj 19:59