Równanie trygonometryczne z matury styczniowej
Babaa: Rozwiąż równanie:
cos2 x + sinx * cos2x = (1+sinx)/4
Rozwiązuje:
cos2 x( sinx + 1) = (1+sinx)/4
cos2 x ( sinx + 1) − (1 + sinx) / 4 = 0
i jak to dalej rozbić?
proszę o pomoc
7 maj 18:21
ICSP: (sinx + 1) przed nawias.
7 maj 18:23
xxx: cos2x(1+sinx) = (1+sinx)/4 // dzielę obustronnie przez (1+sinx)
cos2x= 1/4
cosx = −1/2 v cosx= 1/2
7 maj 18:28
ICSP: I źle
7 maj 18:29
xxx: why?
7 maj 18:29
ICSP: a co jeżeli 1 + sinx jest 0 ?
Wtedy dzielisz przez 0 ?
7 maj 18:30
xxx: brakuje tylko założenia, ale nie zmienia to chyba odpowiedzi
7 maj 18:32
ICSP: zmienia.
7 maj 18:33
xxx: hmm? sinx różne od pi/2 + 2kpi, a rozwiązania tych cosinusów się nie pokrywają z tym
założeniem. Ale mogę się mylić, to jak to zrobić?
7 maj 18:35
ICSP: Wyciągnąć (sinx + 1) przed nawias ?
7 maj 18:35
xxx: zrób całe, dla koleżanki, bo nie rozumiemy się
7 maj 18:37
ICSP: | | 1 | |
cos2x(sinx + 1) − |
| * (sinx + 1) = 0 |
| | 4 | |
| | 1 | |
(cos2x − |
| ) * (sinx + 1) = 0 |
| | 4 | |
| | π | | kπ | | −π | |
x = |
| + |
| , k ∊ C v x = |
| + 2kπ , k ∊ C |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
7 maj 18:38
xxx: aa kurde. masz rację. Ale pewnie gdyby to było ma maturze, to bym miał jakiś pkt?
7 maj 18:42
ICSP: W zadaniu zamkniętym ?
7 maj 18:45
xxx: takie chyba na otwartych są
7 maj 18:47